Norsk offiser såret i Afghanistan

Norsk offiser såret i Afghanistan
Norsk offiser såret i Afghanistan

En norsk patrulje i Meymaneh nord i Afghanistan ble angrepet natt til mandag, melder Forsvaret. En offiser ble såret i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Patruljen ble beskutt ved midnatt natt til mandag, og besvarte ilden, opplyser Oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter i Forsvaret.

– En norsk patrulje som har operert helt vest i Faryab-provinsen hadde slått seg til ro for natten ute i felten, da de oppdaget en gruppe menn som nærmet seg. Patruljen forsøkte å rope på disse da det ble åpnet ild mot patruljen. En norsk offiser ble truffet i armen, sier Øglænd.

Oberstløytnanten forteller at den norske offiseren bare ble lettere såret.

– Det var ikke verre enn at han selv ringte hjem og varslet sine pårørende, sier Øglænd.

Fikk kontroll

Patruljen vurderte den taktiske situasjonen og skadens omfang slik at øyeblikkelig evakuering ikke var nødvendig.

– De fikk kontroll over situasjonen og omgrupperte til et høyereliggende område for å få bedre kontroll. Skaden ble vurdert som så lett at det ikke var behov for øyeblikkelig hjelp, sier Øglænd.

Skyteepisoden skjedde rundt klokken 21.30 norsk tid, og den norske patruljen valgte å holde seg i ro fram til det ble lyst mandag morgen.

Patruljen fikk støtte av andre enheter, og den skadde ble mandag morgen evakuert i sanitetskjøretøy sammen med lege. Offiseren vil senere mandag bli fløyet til feltsykehuset i Mazar-e Sharif for videre kontroll.

Minst én truffet

Det er foreløpig ikke kjent om noen av personene som angrep den norske patruljen ble drept da de norske soldatene besvarte ilden.

– Vi har ikke fått noe bekreftet ennå, men man antar at i alle fall en ble truffet, sier Øglænd.

Søndagens skuddveksling skjedde tre-fire timers kjøring vest for Maimana. Det er andre gang på kort tid at nordmenn er involvert i alvorlige episoder i Afghanistan. 23. mai ble en finsk soldat drept og fire norske soldater såret da en bombe gikk av utenfor den norske leiren i Maimana.

– Det er farlig å operere i Afghanistan, innrømmer oberstløytnant Øglænd.

700 nordmenn

Totalt er det om lag 700 norske soldater og offiserer i styrken i Afghanistan. Den største styrken, den hurtige reaksjonsstyrken QRF, holder til i Mazar e-Sharif.
Forsvaret ønsker ikke å opplyse hvor mange nordmenn som utgjorde patruljen som ble beskutt.

– Hvor store patruljene er og informasjon om utrustningen er informasjon vi av sikkerhetsmessige grunner ikke ønsker å gå ut med, sier Øglænd. (©NTB)

Artikkelen oppdatert og utvidet kl 09.05

Personvernpolicy