Venezuela hamstrer russiske våpen

Venezuela hamstrer russiske våpen
Venezuela hamstrer russiske våpen

Venezuela forhandler kjøp av flere ultramoderne ubåter fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sterkere marine
Venezuela satser hardt på å forsterke forsvaret sitt. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Ifølge det russiske nettstedet Novosti er partene snart enige om kontrakten som skal gjelde en rekke dieselubåter.

Venezuela og president Hugo Chavez har lenger gjort sitt ytterste for å modernisere landets marine, for bedre å kunne kjempe mot en amerikansk blokade av landet. I Washington frykter man at Venezuela ser for seg en militær konfrontasjon med USA.

- Akkurat nå konsulterer militære eksperter fra Venezuela med sine russiske kolleger om kjøpet av en større mengde russiske ubåter, sier en kulder til Novosti.

Hvilken type ubåter det er snakk om, og nøyaktig hvor mange, skal ikke være avgjort ennå.

Forhandlingene skal i hovedsak dreie seg om Amur-klassen dieselubåter, og en klasse som er kjent som Project 636, som er en type ubåter som er veldig stillegående, og utstyrt med Club-S-rakettsystemer.

Samtidig skriver avisen Komersant at Venezuela har kommet med en henvendelse om bygging av ni ubåter, fire Amur og fem av Project 636-klassen.

Verdien av en slik kontrakt vil være på om lag 1-2 milliarder dollar.

Project 636-designet er en forbedring av den eksisterende Kilo-klassen. Den nye ubåten har bedre rekkevidde, kraftigere våpensystemer og skal være mer slitesterk. Det er våpenselskapet Rosboronexport som markedsfører båten på verdensmarkedet.

Den russiske regjeringen har flere ganger uttalt at de vil bidra til en forsterking av forsvaret til Venezuela helt fremt til 2013.

I 2005 og 2006 bestilte Venezuela våpen fra Russland til en verdi av 3,4 milliarder dollar. Blant annet kjøpte man jagerfly og anti-luftvern og helikoptre.

Venezuela har også kjøpt 100.000 AK-103 angrepsrifler fra Russland.

Venezuela har blitt det nest største markedet for russiske våpen, bare slått av Algerie, som har signert kontrakter til en verdi av 7,5 milliarder dollar.

Ifølge Komersant kan ubåtkontrakten bli underskrevet når Hugo Chavez kommer på statsbesøk til Russland 29. juni. En slik kontrakt vil bli nok en russisk torn i øyet på amerikanerne.

Personvernpolicy