Barnehager holder stengt i Oslo mandag

Barnehager holder stengt i Oslo mandag
Barnehager holder stengt i Oslo mandag

En rekke barnehager i Oslo stenger mandag som følge av at en midlertidig barnehage raste sammen søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Hilde Nordlund og Anne M. Gøystdal): Åtte barnehager i Oslo holder stengt mandag. Eksperter skal undersøke om de er trygge å bruke.

Barnehagene huser til sammen 400 barn. Byggforsk skal undersøke hva som gikk galt da en barnehage falt sammen søndag formiddag, og om de andre paviljongene er trygge å oppholde seg i.

– Vi vil være helt sikre på at anleggene er skikkelig kontrollert før vi slipper barn inn i dem igjen. Sikkerheten er det viktigste nå, sier administrerende direktør i Omsorgsbygg, Jan-Egil Clausen, til NTB.

Fundamentet sviktet

Fundamentet på Tonsenjordet/Refstad barnehage på Økern i Oslo kollapset søndag formiddag, noe som førte til store skader på paviljongen.

– Fundamentet har sviktet og paviljongen falt ned på bakken. Omsorgsbygg jobber på spreng for å finne ut hva som har skjedd. Vi i barnehagen jobber med å finne et alternativt tilbud og alternative bygninger til barna, sier styrer i barnehagen, Astrid Holst til NTB.

Hun er glad dette skjedde på en dag da barna ikke var i barnehagen.

– Det er ikke noe hyggelig syn å se barnehagen nå, det ser forferdelig ut, sier hun.

Paviljongen ble satt opp i september 2005 i påvente av at nabobarnehagen og en annen barnehage skal bygges ut.

Flere sjekkes

Omsorgsbygg har 15 slike brakkekonstruksjoner som midlertidig bygninger for barnehager i Oslo. Åtte av disse barnehagene stenges mandag for sjekk, og de andre sju vil bli undersøkt i løpet av de nærmeste dagene.

Også i Trondheim, Stavanger og Bergen vil kommunene foreta sikkerhetssjekk av lignende brakkebygg.

– Vi er opptatt av å finne årsaken til det som har skjedd i barnehagen på Økern, og vil også ha sikkerhetssjekk av de barnehagene som har samme fundament og konstruksjon som denne hadde, sier Clausen.

– De andre sju midlertidige anleggene har andre typer fundament, så vi har ikke funnet grunn til å holde dem stengt. De vil bli inspisert i løpet av få dager, sier han.

Hundrevis av paviljonger

Barnehagebygningen består av brakker som står oppå et fundament. Byggtekniske sakkyndige skal se på om paviljongen var for dårlig konstruert, om materialet var for dårlig eller om den var bygd på feil måte.

Clausen håper at episoden var en engangshendelse, og mener alt tyder på at brakkene er trygge å bruke.

– Det er bygd tilsvarende paviljonger hundrevis av steder i Norge, som brukes til barnehager, kontorer og skoler. Vår leverandør har aldri opplevd noe lignende, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy