Millioner kastes ut før OL

Millioner kastes ut før OL
Millioner kastes ut før OL
Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av kinesere kastes ut av sine hjem før OL i Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beijing (NTB): Rundt 1,5 millioner innbyggere i Beijing vil ha blitt kastet ut fra sine boliger før OL neste år, ifølge en frivillig organisasjon for boligløse. Kinesiske myndigheter benekter påstanden.


Det er organisasjonen Centre on Housing Rights and Evictions (COHRE), som har base i Geneve, som står bak rapporten. Ifølge gruppen blir innbyggere ofte tvunget ut av sine hjem på kort varsel, med lite informasjon og dårlig eller ingen kompensasjon.


- I Beijing, og i Kina generelt, karakteriseres rivings- og utkastelsesprosessen av vilkårlighet og mangel på en ordentlig prosess, sier COHRE i en rapport.


Etter riving tvinges innbyggerne ofte til å flytte langt fra boligområdet og arbeidsplassen de har hatt, og dårlige transportmuligheter øker levekostnadene betydelig.

Fattige

COHRE sier i rapporten at utkastelsene særlig har rammet fattige innbyggere i Beijing-bydelene Dongcheng, Xicheng, Chongwen og Xuanwu. Omfattende utkastelser og riving er også skjedd i «uformelle» bosettinger som aldri har vært godkjent av myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Felles for rivningene i disse områdene er at de omfatter boliger til fattige. Tvangsutkastelsene er ofte voldelige. For rundt 20 prosent av de utkastede betyr utkastelsen at beboerne går fra en fattig, men overkommelig tilværelse til å bli boligløse og uten fast inntekt.


COHREs tall omfatter prosjekter som direkte er knyttet til OL, men også byggeprosjekter som indirekte er knyttet til OL ved at de er blitt framskyndet eller utvidet på grunn av neste års idrettsbegivenhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Siden år 2000 er rundt 1,25 millioner personer kastet ut av sine hjem, og ytterligere 250.000 vil bli kastet ut i året som gjenstår før Beijing-lekene går av stabelen, ifølge gruppen.


COHRE har ikke regnet med de rundt 400.000 innvandrerne som bor såkalt midlertidig under ekstremt usikre forhold i 171 områder i eller utenfor den kinesiske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser

Organisasjonskomiteen for OL i Beijing og det kinesiske utenriksdepartementet benekter påstandene i COHRE-rapporten. De mener rapporten er helt grunnløs og at tallene er enormt overdrevne. Bare 6.037 personer er blitt tvunget til å flytte på grunn av bygging av OL-stadioner, sier de, ifølge nyhetsbyrået Reuters.


- I prosessen har innbyggerne fått ordentlig oppgjør for sine eiendommer. Ikke en eneste person er tvunget til å flytte fra Beijing, sier utenriksdepartementets talsmann Jiang Yu.


Men over hele Kina er det oppstått stridigheter mellom lokale innbyggere og utbyggere. Boligområder med tradisjonelle, lave kinesiske boliger og store landbruksområder er tatt for å bygge høyhus og skyskrapere. Beijing og andre byer er fullstendig forandret i løpet av de siste 20 årene.

Fengslet advokat

Konfliktene mellom beboere og utbyggere er blitt mange og alvorlige en rekke steder, ikke minst i kjempebyen Shanghai, der skyskrapere har skutt i været og fullstendig endret byens utseende.


Men COHRE slår fast at en lang rekke aktivister og advokater som har arbeidet for beboernes rettigheter, er blitt fengslet. Det gjelder også den kanskje mest kjente av dem alle, Ye Guozhu, som i desember 2004 ble dømt til fire års fengsel for å ha organisert protester mot tvangsutkastelser. (©NTB)