- Sverige skruppelløse og Norge dreper

- Sverige skruppelløse og Norge dreper
- Sverige skruppelløse og Norge dreper

Ni land kalles "snille" i britisk storavis. Verken Norge eller Sverige når opp. Se hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er utelatt fra storavisen The Independents liste over "snille" land. Bakgrunnen for kåringen er Lonely Planets Tony Wheelers bok Bad Lands.


Der lister Wheeler opp "rogue states", land det ikke er så stas å reise til, på grunn av korrupsjon, kriminalitet, manglende demokrati ... you name it. Han bestemte seg for å skrive boken etter at George Bush erklærte Irak, Iran og Nord-Korea som "ondskapens akse".


I boken får disse tre selskap av Afganistan, Albania, Burma, Cuba, Libya og Saudi-Arabia.

Han skriver selv i artikkelen i Independent at han allerede tenker på å lage oppfølgeren, Bad Lands II, og ta med de sterke kandidatene som ikke kom med i den første boken.


Skandinavia?

Avisen ba ham lage listen over ni "gode" land. Det synes han var mye verre. Dette sier han om Norge og Sverige:
- Hva med Skandinavia? Landene er nøytrale, pene og ryddige, pluss at de har sosialisme som fungerer. Så hva med for eksempel Sverige? Når det kommer til våpenhandel er svenskene like skruppelløse som alle andre land. Norge da? Ikke i min bok: å drepe hvaler og være snill hører ikke sammen. For å være ærlig: ingen land er bare snille, så jeg får nøye meg med ni "ganske gode" land.

Dette skriver verden om Norge

Det er ikke bare Norge og Sverige som får tyn. Sveits er ikke noe bedre, i Wheelers øyne:

- Hva med Sveits, spør du kanskje. Demokratisk, nøytralt, pent og ryddig - de har til og med holdt seg unna all den businessen med EU og euro. Vel, hvis du er en genuin "bad land" skurk, og trenger et sted å plassere pengene du har rappet fra dine medborgere, hvem henvender du deg til? Det finnes en anonym bank i Zürich, herr Diktator. Din private jet er allerede på vei for å plukke opp gullbarrene og sekkene med diamanter, skriver Wheeler.

Bildequiz: Hvor godt kjenner du Norge?

Her er de "snille" landene Wheeler plukket ut:

Bhutan

Bhutan snakker om "brutto nasjonallykke" mer enn brutto nasjonalprodukt. I tillegg vant landet "The Other World Cup" i 2002, samme dag som Brasil slo Tyskland i VM i fotball. Alt er selvsagt ikke rosenrødt i Bhutan. De har ikke vært spesielt greie mot sine nepalesiske innbyggere, som de i stor grad har sparket ut av landet. Men den bhutanesiske kongen virker like populær som den nepalesiske monarken er upopulær.


Tyskland

Overrasket? Vel, tyskerne er de som må jobbe hardest for å få Den europeiske unionen til å fungere. De er også villige til å gjøre en militær innsats der FN mener det nødvendig. Så selv om Tyskland har styrt klar av internasjonale feilskjær som Irak, er de en av de største aktørene i den fredsbevarende styrken i Afghanistan. Hvis de bare kunne slutte å friste oss med de bensinslukende Mercedesene, BMWene, Audiene og Porschene...

Canada

Selv om de har USA som nabo, har Canada klart å unngå å trekkes inn i Irak-konflikten. De har også latt være å følge sine naboer i andre galskaper, som for eksempel at alle har rett til å bære våpem. Musikalske topptalenter som Leonard Cohen, Neil Young, Joni Mitchell og kd lang kommer fra Canada, og kanadiere grunnla greenpeace. På den andre siden har Canada den stygge uvanen å klubbe i hjel selunger.


New Zealand

Det virker ikke som om New Zealand kan gjøre noe galt. De er ikke involvert i Irak, og er veldig anti-atomvåpen. Og mens Australia sender båtflyktningene videre til Nauru, tar New Zealand dem inn. Legg til Ringenes Herre, oppfinnelsen av strikkhopping, og vi kan nesten tilgi dem dvergekastingen og rugbylagets svært truende danserituale før kamp.


Costa Rica

Dette landets økonomi er bygget på økoturisme, og beskyttelse av regnskogen og strendene. I tilleg har dette landet ikke en egen hær. I en region der militære tropper kan være nyttige til å undertrykke befolkningen (som i Guatemala og El Salvador), og naboer går til krig etter fotballkamper (Honduras vs El Salvador, 1969), valgte Costa Rica for over 60 år siden å droppe hele greia. men det skal sies at de har en velutstyrt politistyrke.

Island

Island har vulkaner, geysirer og Reykjavik, Europas hotteste klubby, og ikke minst Björk. Det er likevel noen diettmessige minus. Islendere sies å drikke mer coca-cola enn noen andre, kanskje for å døyve smaken av den andre nasjonalfavoritten - råttent haikjøtt.


Finland

Finland kommer på listen, selv om ikke Norge og Sverige klarer det. Finland har alle de skandinaviske plussfaktorene, og i tillegg en entusiasme for sauna. Julenissen bor i det finske Lappland. I tillegg hevet finnene Melodi Grand Prix til nye høyder i fjor, da Lordi vant med sin monsterrock.

Irland

Den keltiske tigeren har karret seg opp fra bunnlaget i EU, og fått mye bedre selvtillit. Irene har gitt oss Guinnessen, men måtte de følge opp med å eksportere den irske plastikkpuben til alle byer der alkohol ikke er bannlyst?

Ti beste og verste reisemål

Kilde: The Independent

Denne saken ble laget av DinSide.no.

Personvernpolicy