Er dette underverk?

Er dette underverk?
Er dette underverk?

Kan en tunnel være et underverk, mens en kirke ikke er det?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Er Ishavskatedralen et av Norges syv underverker? NTB arkivfoto: Henrik Laurvik

Avstemningen er avsluttet.

På nettet foregår det nå en avstemning over hva som er verdens syv underverker i vår tid. Vi vil gjerne høre hva du mener er Norges syv største underverker, og forslagene presenteres frem til fredag 22. juni hvor vi legger de ut til avstemning blant leserne. Her er to av forslagene som har kommet inn.

Majestetisk landemerke

Tromsdalen kirke, også kjent som Ishavskatedralen, ble innviet i 1965 og ble umiddelbart et gjenkjennelig landemerke både fra luft, sjø og land.

Arkitekten Jan Inge Hovig har gitt katedralen sin særpregede form gjennom de 11 aluminiumsbelagte betongplatene på hver sin side av taket. Kanskje kallenavnet kommer fra de store lyse feltene og selve formen på bygget kan gi assosiasjoner til isfjell, eller at katedralen ligger ved ishavsbyen Tromsø.

Hovedinngangen i vestveggen omgis av en stor glassfasade med et markant kors, mens glassmosaikken på østveggen først kom i 1972. Mosaikken er triangelformet og 23 meter høyt og fyller hele østveggen av kirken. Det gikk med 11 tonn glass før verket stod ferdig. Mosaikken er laget av kunstneren Viktor Sparre, og regnes som et av hans viktigste verk.

Alt er holdt i en stil som faller godt sammen med kirkerommets strenghet og enkelhet.

Verdens lengste

Lærdalstunnelen er med sine 24,5 km den lengste veitunnelen i verden. Den går mellom Aurdal og Lærdal i Sogn og Fjordane og tok fem år å bygge.

Tunnelen er delt inn i fire seksjoner, med tre store lyssatte fjellhuler imellom. Fjellhulene er ment å kunne være et stoppested for kjørende som trenger en avveksling eller dersom det oppstår problemer.

Lærdalstunnelen er først og fremst et teknologisk underverk. Utgravningen måtte skje fra begge sider, og det ble blant annet brukt signaler fra navigasjonssatellitter i bane rundt jorda for å beregne møtepunktet. I tillegg ble det stilt store krav til ventilasjon, og det er ulike lyssettinger for å bryte opp i monotonien når man kjører gjennom.

Skriv om kandidatene

Du kan skrive artikler om din egen kandidat hos ABC Nyheter. Les mer om borgerartikler her. De beste artiklene blir redigert av ABC Nyheter og lagt på forsiden med din byline.

Les også:
Bestem Norges syv underverker

Underverkene i Bergen og Borgund

Synes du Lærdalstunnelen og Ishavskatedralen er verdige kandidater til listen over Norges 7 underverker? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy