Blair kan bli EU-president

Blair kan bli EU-president
Blair kan bli EU-president

Frankrikes president vil ha Englands statsminister Tony Blair som EU-president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zarkozys ønske
Frankrikes president Nicolas Sarkozy vil ha Storbritannias avtroppende statsminister Tony Blair som første fulltids president i EU, skriver Financial Times. Sarkozy skal ha luftet forslaget for Tysklands forbundskansler Angela Merkel og regjeringen i Madrid, mens en meningsmåling viser at Blair er lite populær blant folk flest i EU-landene. Her er Blair fotografert i Bagdad i mai. (Foto: Ceerwan Aziz, SCANPIX/REUTERS)

London (NTB-Reuters-DPA): Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy vil ha Storbritannias avtroppende statsminister Tony Blair som første fulltidspresident i EU, skriver Financial Times. Talsmenn for Blair avviser meldingen.


Det har lenge vært spekulert om Blairs planer for fremtiden etter at han 27. juni går av og overlater statsministerstolen til sin finansminister Gordon Brown. Lørdag skrev den godt informerte og etterrettelige London-avisen Financial Times at Blair kan bli kalt til Brussel.


- Etter det vi forstår, har Sarkozy drøftet denne saken med andre EU-ledere foran EU-toppmøtet i neste uke, het det på Financial Times' nettsider. Tyske diplomater bekrefter ifølge avisen at Sarkozy har luftet forslaget for Tysklands statsminister Angela Merkel.

Luftet tanken

Franske tjenestemenn sier Blair-ideen også har vært luftet i Madrid. Selv om talsmenn for Blairs kontor i Downing Street avviser alt snakk om en presidentjobb, er rykteflommen smigrende for Blair, som lenge har vært mer populær i utlandet enn hjemme.


EU vurderer for tiden om unionen bør få et fast presidentskap. Dette skal i så fall erstatte dagens ordning, der formannskapet i EU går på omgang mellom medlemslandene med skifte av formannsland hvert halvår.


Blair nyter respekt blant politikerkolleger, men folk flest i mange EU-land ser på ham med skepsis. I en fersk britisk meningsmåling sier 64 prosent av de spurte i Tyskland, 60 prosent i Storbritannia og 54 prosent i Frankrike at han neppe ville bli en god EU-president.

- Fins ikke

- Statsministeren har sagt ganske klart fra om at han ikke ønsker seg en ny jobb på det politiske topplanet. Her er den snakk om en jobb som faktisk ikke eksisterer, og ingen vet om den vil eksistere i fremtiden, sier en talsmann for Blairs kontor til nyhetsbyrået Reuters.


- Jeg er sikker på at Sarkozy har sagt at hvis denne jobben noen gang blir opprettet, bør du få den. Men det korte svaret er at dette er en ikke-historie, tilføyde talsmannen som i tråd med vanlig britisk praksis ber om å få være anonym.


Denne kommentaren vil nok få mange briter til å minnes et utsagn fra den klassiske politiske situasjonskomedien «Javel, statsråd»: Man skal aldri tro på en historie før den er dementert på offisielt hold, het det her. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus