Ber Israel åpne grensene

Ber Israel åpne grensene
Ber Israel åpne grensene

FN ber Israel åpne grensene fra Gaza-stripen for å forhindre en humanitær katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flykter
Palestinske familier samler seg ved grenseovergangen i Erez for å komme seg i sikkerhet fra volden i Gaza. FN ber Israel åpne grensene rundt Gazastripen for å forhindre en humanitær krise. Foto: REUTERS/Mohammed Salem / SCANPIX

Jerusalem (NTB-AFP): FN ber Israel åpne grensene rundt Gazastripen for å forhindre en humanitær krise etter at Hamas overtok kontrollen over det lille territoriet med halvannen million innbyggere.


- Grensene må åpnes. Vi kan ikke kollektivt straffe 1,5 millioner mennesker på Gazastripen som allerede lever under miserable forhold, sier John Ging, som er leder for FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).


Israel stengte alle grensene da den blodige krisen utviklet seg denne uka, og FN måtte stanse forsyningen av matvarer til de 80 prosent av palestinerne som lever av FNs matvarer.

Katastrofe

Stengningen av grensene skaper frykt for en humanitær katastrofe siden Gazastripen er fullstendig avhengig av Israel for å få strøm og drivstoff og det meste av maten og medisinene de trenger via grenseovergangene til Israel. Også den ene grenseovergangen til Egypt kontrolleres av Israel.


- Det er ikke et levelig alternativ å holde grenseovergangene stengt. Gazastripen er helt avhengig av import av forsyninger, men også av handelsvarer, fremholder Ging.

- Må tillate hjelp

Israels minister for infrastruktur, Binyamin Ben Eliezer, sier lørdag at det ikke er aktuelt å åpne grensene for frakt av handelsvarer, men sier hjelpeforsyningene må slippes igjennom.


- Israel må tillate hjelpesendingene. Jeg tror ikke Gazastripen vil overleve i et humanitært perspektiv mer enn en måned dersom ikke Israel åpner for dette, sier Ben Eliezer.


Israelske soldater skjøt lørdag varselsskudd da en større gruppe palestinere plyndret grenseovergangen i Erez og prøvde å ta seg over til israelsk side.


- Flere titall palestinere prøvde å krysse grensen inn i Israel. Soldatene skjøt varselsskudd i lufta for å holde dem unna, sier en israelsk militærkilde.


Noen hundre ledende Fatah-folk har imidlertid skal imidlertid lov til å krysse grensa for å ta seg over til Vestbredden gjennom israelsk territorium. (©NTB)

Personvernpolicy