Gravde opp luksusbil - etter 50 år

Gravde opp luksusbil - etter 50 år
Gravde opp luksusbil - etter 50 år

Hvorfor begravde man en luksusbil i 1957, og hva fant man da man gravde den opp igjen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattekammer?
En 1957-modell Plymouth Belvedere som ble gravd ned som en tidskapsel i den amerikanske delstaten Oklahoma for 50 år siden, var blitt til et rustent vrak da den ble gravet opp igjen. Til stor skuffelse for innbyggerne i byen Tulsa. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi/ SCANPIX

Foto ScanpixFoto Scanpix

Tulsa (NTB-AP-Reuters): En 1957-modell Plymouth som ble gravd ned som en tidskapsel i den amerikanske delstaten Oklahoma for 50 år siden, var blitt til et rustent vrak da den ble gravet opp igjen fredag.
Selv om bilen var støpt inn i betong som var sterkt nok til å beskytte den mot et atomangrep, klarte ikke betongen å hindre at vannet sivet inn og utløste rustangrep.

Foto ScanpixFoto Scanpix

Alle som håpet å finne en skinnende ubrukt veteranbil komplett med 50-tallets finner, var dypt skuffet. Setene var råtnet, dekkene var uten luft, motoren var blitt en haug med rust, og det var så vidt det var litt krom igjen på karosseriet som var dekket av søle.
Bilen ble begravd på plenen bak rettsbygningen i Tulsa i 1957, og meningen var at oppgravingen skulle være hovedelementet i en seremoni 50 år etter.

Foto ScanpixFoto Scanpix

Men byens myndigheter fryktet det verste da de fant over en meter vann rundt betonghvelvet da de gravde seg ned tidligere i uka.
Mange av gjenstandene som var lagt inn i bilen som eksempler på tidsånden i 1957, var også ødelagt av elementene, blant dem noen bokser Schlitz øl og en kanne blyholdig bensin. Men et amerikansk flagg og brev fra lokale tjenestemenn oppbevart i en stålbeholder var intakt.

Foto ScanpixFoto Scanpix

Den som hadde gjettet hvor mange innbyggere Tulsa ville ha i år, skulle bli den heldige vinneren av veteranbilen og en sparekonto som har vokst fra 100 dollar til 1.200 dollar med rentene. Det spørs om ikke sparekontoen er mer verdt enn veteranbilen slik det til slutt utviklet seg.

Personvernpolicy