Underverkene i Bergen og Borgund

Underverkene i Bergen og Borgund
Underverkene i Bergen og Borgund

I serien av kandidater til Norges syv største underverker presenteres Borgund Stavkirke i Lærdal i Sogn og Fjordane og Bryggen i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Koselige bryggen i Bergen er nominert som et av Norges underverker.

Foto: Nina Aldin Thune, via Wikipedia

Avstemningen er avsluttet.

På nettet foregår det nå en avstemmning over hva som er verdens syv underverker i vår tid. Vi vil gjerne høre hva du mener er Norges syv største underverker, og forslagene presenteres frem til fredag 22. juni hvor vi legger de ut til avstemning blant leserne. Her er to av forslagene som har kommet inn.

Populær brygge

Bryggen i Bergen omfatter den gamle hanseatiske trebebyggelsen i det sentrale Bergen og står på UNESCOs liste over verdens kulturarv . Bryggen ble anlagt rundt 1070 og da Bergen ble det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelen i Norge ble bryggen også sete for Det tyske kontor fra frem til 1754.

Bebyggelsen ble gjenreist etter en brann som la hele byen i aske i 1702. Etter sanering og branner i vårt århundre består den nå av 61 fredede bygninger, som utgjør ca en fjerdedel av den opprinnelige bryggen.

Bryggens særegne trebebyggelse preges av en felleseuropeisk byggetradisjon, mens materialbruk og konstruktive trekk har røtter i en lokal, norsk byggeskikk. I dag er bryggen under opprustning, men besøkes årlig av rundt nærmere 830 000 mennesker årlig.

Særpreget stavkirke

Foto: Nina Aldin Thune - via WikipediaFoto: Nina Aldin Thune - via Wikipedia

Borgund Stavkirke regnes som den best bevarte av våre stavkirker fra middelalderen. Kirken er bygget rundt 1180 og er en av de mest særpregede av de norske stavkirkene. Borgund stavkirke er en såkalt langkirke, der både skip og kor har hevet midtrom.

Kirken står på sin opprinnelige grunn og ble bygget som en erstatning for en kirke som hadde store råteskader, blant annet fordi bærestolpene gikk rett ned i bakken og dermed sto i fuktig jord. Borgund stavkirke har holdt seg så godt fordi man, klok av skade, satte den oppå en treramme som hviler på et fundament av stein.

Kirken er viet til St. Andreas og er laget av bærende staver og søyler. Det er ikke en eneste metallbolt eller spiker i hele bygningen. Borgund kirke var i ordinær bruk frem til 1868, men er i dag en museumskirke eid av Fortidsminneforeningen , og et populært turistmål. Les mer om Borgund stavkirke på foreningens hjemmesider . Her kan du lese mer om norske stavkirker.

Skriv om kandidatene

Du kan skrive artikler om din egen kandidat hos ABC Nyheter. Les mer om borgerartikler her. De beste artiklene blir redigert av ABC Nyheter og lagt på forsiden med din byline.

Les også:

Bestem Norges syv underverker

Synes du Borgund Stavkirke og Bryggen i Bergen er verdige kandidater til listen over Norges 7 underverker? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy