«Sagotanten» som felte en regjering

«Sagotanten» som felte en regjering
«Sagotanten» som felte en regjering

Astrid Lindgren var ikke bare barnas favorittforfatter, hun var også en temperamentsfull og omstridt debattant, går det fram av Nasjonalbiblioteket utstilling som markerer hundreårsdagen for hennes fø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astrid Lindgren på utstilling

Plakater på utstillingen «Det finns saker man måste göra...» som åpnet på Nasjonalbiblioteket i Oslo fredag. Utstillingen er en av markeringene av at det i år er 100 år siden Astrid Lindgren ble født. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Her står Informasjonsdirektør ved Kungliga Biblioteket i Stockholm Sara Bengtzon (t.v.) og Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein. Utstillingen er en av markeringene av at det i år er 100 år siden Astrid Lindgren ble født. Foto: Erlend Aas / SCANPIXHer står Informasjonsdirektør ved Kungliga Biblioteket i Stockholm Sara Bengtzon (t.v.) og Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein. Utstillingen er en av markeringene av at det i år er 100 år siden Astrid Lindgren ble født. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Oslo (NTB): Det er materiale fra Kungliga biblioteket i Stockholm som selvsagt viser en elsket historieforteller, men først og fremst en kvinne som reagerte sterkt på urett og maktmisbruk.

– Det var først i en alder da de fleste trekker seg tilbake i pensjonisttilværelsen at Astrid Lindgren for alvor tok steget ut i den offentlige debatt, sier informasjonsrådgiver Sara Bengtzon ved Kungliga biblioteket til NTB.

På spørsmål om hvordan Lindgren påvirket den offentlige debatt, sier Bengtzon at hun fremfor alt bidro til å felle en svensk regjering.

Urettferdig behandlet

– Da hun selv opplevde å måtte betale 102 prosent av sin inntekt i skatt, mente hun uretten var blitt for stor. Sagotanten startet en debatt i Sverige som førte til at den sosialdemokratiske regjeringen falt, sier Bengtzon.

I den saken hadde for øvrig Lindgren støtte også fra Ingmar Bergman som gikk i landflyktighet etter at svenske skattemyndigheter sørget for at politiet pågrep ham midt under en forestilling på Dramaten.

Bengtzon minner også om en annen sak som fikk betegnelsen Lex Lindgren. Det var en ny lov som sikret et mer forsvarlig husdyrhold i Sverige. Som den bondejenta hun opprinnelig var, ville Astrid ha et bærekraftig familiejordbruk i en tid da Sverige la om hele sin landbrukspolitikk til store enheter.

Et tillegg til «sagotanten»

Temaet for utstillingen er at «Det finnes saker man måste gjøra, annars er man ingen människa utan bare en lort».

– Og noen lort var hun sannelig ikke, sier Sara Bengtzon. Hun sier utstillingen har som mål å legge en ny dimensjon til det bildet vi nordmenn har av Astrid Lindgren som eventyrforteller.

Astrid Lindgrens hundreårsdag vil bli markert med flere utstillinger i Sverige, og de vil legge vekt på å vise hennes rolle som opinionsdanner av rang.

– Hun påvirket politikk og lovgiving. Det bør også de nye generasjoner få med seg, sier Sara Bengtzon (©NTB)

Personvernpolicy