Sovjetisk romkapsel til salgs i Paris

En sovjetisk romkapsel som var i bruk mellom 1985 og 1992 går under hammeren i Paris lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sovjetisk romkapsel av typen «Foton» står utstilt på fortauet i Paris, omhyggelig forsynt med offisiell parkeringstillatelse (i forgrunnen). (Foto: Jacky Naegelen, SCANPIX/REUTERS)En sovjetisk romkapsel av typen «Foton» står utstilt på fortauet i Paris, omhyggelig forsynt med offisiell parkeringstillatelse (i forgrunnen). (Foto: Jacky Naegelen, SCANPIX/REUTERS)

Paris (NTB): Det er ventet at kapselen vil bli solgt for opp til 35.000 euro eller over 280.000 kroner.

«Foton»-kapselen har denne uken stått utstilt hos auksjonshuset Drouots lokaler i den franske hovedstaden. Der har den konkurrert om publikums oppmerksomhet med gamle møbler, malerier og annet mer vanlig auksjonsgods.

Drouot har som et lovlydig og samtidig PR-bevisst foretak sørget for å skaffe seg offisiell polititillatelse til utstilling av kapselen. Her heter det at auksjonshuset har «lov til å parkere et romfartøy av sovjetisk opprinnelse» utenfor lokalene.

«Foton» er navnet på en serie ubemannede sovjetiske og senere russiske romkapsler. I perioden fra 1985 til 2005 ble en lang rekke slike kapsler skutt opp fra romsenteret Plesetsk sør for Arkhangelsk i det nordlige Russland.

Kapslene ble brukt til å samle inn forskningsmateriale fra verdensrommet, heter det på nettstedet astronautix.com. «Foton» ble utviklet på grunnlag av de mer kjente bemannede romkapslene av typene «Vostok» og «Voskhod». (©NTB)

Personvernpolicy