Russere drikker aftershave

Russere drikker aftershave
Russere drikker aftershave

Russiske menn risikerer livet ved å drikke parfyme og rengjøringsmidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har britiske forskere funnet ut, melder BBC News. I en ny studie mener man at så mange som halvparten av alle dødsfall for menn i arbeidsdyktig alder skyldes overdreven eller farlig drikking.

De alkoholholdige produktene, som inkluderer urteholdige drikker som selges på apotek, er veldig lett tilgjengelig, og noen inneholder opp til 97 prosent alkohol, står det i studien som har blitt publisert i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet.

Urtedrikkene har ikke mange giftstoffer, men er dødelige simpelthen på grunn av alkoholnivået.

Russiske menn har en unormal lav gjennomsnittsalder med forventet levetid på bare 59 år, mens russiske kvinner i gjennomsnitt lever til de er 79 år.

Sammenlignet med land som Norge og Storbritannia har menn i arbeidsdyktig alder tre ganger så høye sjanser for å dø i Russland.
Tidligere studier har vist at alkoholforbruket i Russland er særdeles høyt, ikke minst på grunn av den store tilgangen til vodka. Men forskerne fra London School of Hygiene and Tropical Medicine ønsket også å ta med forbruket av alkoholholdige produkter som ikke er ment for drikking.

Forskerne så nærmere på 1.750 dødsfall hos menn mellom 25 til 54 år i 2003 og 2005 i byen Izhevsk i det vestre Ural-området.
Medlemmer av ofrenes familie ble intervjuet om mennenes alkoholvaner.

Farlig drikking, beskrevet som overdreven bruk av vanlige drikkevarer som øl, vin og sprit, eller drikking av alkohol som ikke er ment for innvortes bruk så ut til å ligge bak 43 prosent av dødsfallene.

Mennene som drakk overdrevent, eller alkohol ment til annet bruk, hadde seks ganger høyere sjanse for å dø enn menn som ikke drakk, eller som ikke hadde et alkoholproblem. De som drakk etterbarberingsvann eller rengjøringsmidler hadde en ni ganger større sjanse for å dø.

Lederen av studien, professor, David Leon, sier det ofte var snakk om nettopp etterbarberingsvann, som er lett tilgjengelig på kiosker, og billigere enn sprit.

- Vi har sett på sammensetningen av giftstoffene, og i mange av disse produktene så finnes det bare vann og alkohol, og noe for å få den gode lukten. Mennene dør av alkoholkonsentrasjonen i billig og lett tilgjengelig form, sier Leon ifølge BBC News.

Han etterlyser nå en regulering på salget av disse produktene, og la til at de faktisk dødstallene sannsynligvis er enda høyere, siden hans studie så på menn som bor sammen med familiene sine.

Andrew McNeill, som er direktør for Institute of Alcohol Studies sier problemet med drikking gjelder for hele Øst-Europa, og ikke bare Russland.

- Det gikk drastisk opp under kommunismen. Alkohol var blant de få tingene folk hadde råd til. Gorbatsjov forsøkte å få landet edru, men måtte gi opp, sier McNeill.

Den stadig økende forskjellen mellom fattig og rik i disse landene kan ha hatt sitt å si, mener han.

- I vestlige land ser man en klar forbindelse mellom alkohol og forskjellene i helsenivået. Vi finner ikke mange flere alkoholikere i fattige land, men dødsraten er mye høyere for alkoholen kommer på toppen av andre problemer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus