- Slankepille fører til selvmord

- Slankepille fører til selvmord
- Slankepille fører til selvmord

Amerikanske myndigheter stopper en slankepille fordi den øker risikoen for selvmord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vekt
Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Slankepillen Rimonabant er ikke godkjent i Norge ennå, men en annen pille, Acomplia bruker det samme virkestoffet, og ble godkjent i juni 2006.

Brukes av 37.000 briter

Rimonabant ble lansert i England i fjor, og har en bevist virkning på slanking ved å redusere appetitten hos brukerne, melder BBC News.

Men nå har et utvalg som gir råd til det amerikanske helsetilsynet har nå gått inn for å forby legemiddelet. Grunnen som blir gitt er at produsentene ikke har klart å bevise at pillene er trygge.

Nå vil europeiske lovgivere på området på nytt vurdere medisinen.

Om lag 37.000 briter har allerede fått resept på rimonabant, som kan hjelpe pasientene til å redusere vekten sin med ti prosent.

Pillen blir nå skrevet ut til mennesker som er i faresonen for diabetes eller hjerte- og karsykdommer.

Knyttes opp mot selvmord

Medisinen virker ved at den blokkerer stedet i hjernen som regulerer inntaket av mat og kroppens evne til å bryte ned sukker og fett i blodet.

Så langt har britiske legemiddelmyndigheter godkjent pillen for bruk i NHS, eller det offentlige helsevesenet i Storbritannia.

De amerikanske ekspertene som vurderte pillen, har gått gjennom resultatene av tester utført over hele verden. Da ga klar beskjed til legemiddelmyndighetene om at pillen helt tydelig kan knyttes opp mot økt sjanse for selvmord, selv hos pasienter som ikke tidligere har hatt depresjoner.

Studiene av pillen viser også en økning i tilfeller av angst, søvnløshet og angrep av panikk hos pasienter som fikk 20 mg rimonabant, heller enn et sukkersubstitutt.

- Allerede utsatt gruppe

- Bevisene for økt sjanser for suicidale tendenser og depresjon er av spesiell grunn til bekymring når pillen er beregnet for overvektige, en del av befolkningen som allerede har en betydelig større sjanse for depresjoner og spiseforstyrrelser sammenlignet med ikke-overvektige, heter det i uttalelsen fra panelet.

Det amerikanske legemiddeltilsynet tar en endelig avgjørelse i løpet av juli.

Produsenten, Sanofi-aventis, sier de er interessert i å samarbeide med legemiddeltilsynet for å gjøre noe med problemene til medisinen.

I en ny gjennomgang utført av Drug and Therapeutics Bulletin sies det at medisinen ikke har blitt skikkelig sammenlignet med andre, billigere medisiner, som Xenical og Reductil, som begge er godkjent for bruk av det britiske NHS.

- Kan ha positiv effekt

Dr. Ian Campbell, som er sjef for den veldedige organisasjonen Weight Concern, sier britiske eksperter også har stilt spørsmål ved bivirkningene av pillen, nemlig angst og depresjon, men at sjansen for at dette fører til større selvmordsrater var liten.

- Man må bestandig balansere mellom risikoen for disse effektene, og de fordelene pillen kan for folks livskvalitet. Rimonabant har en slik effekt, men brukt på den rette pasienten så kan den være veldig effektig, samtidig som den er trygg.

Han la til at stoffet ikke bør brukes av pasienter som behandles for depresjon, eller som nylig har hatt depresjon.