Verdens største blir større

Jukola-stafetten blir større og større. Over 13 000 orienteringsløpere er startklare i verdens største orienteringsstafett, og rundt 30 000 er tilstede under gigantstafetten i finske Lappo i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finske Mats Haldin løper siste etappe for Halden SK i årets Jukola stafett i Finland. (Foto: Sportmedia)Finske Mats Haldin løper siste etappe for Halden SK i årets Jukola stafett i Finland. (Foto: Sportmedia)

Dette er verdensrekord for o-idretten i stafettsammenheng.
53 norske lag i klassen for menn og 40 norske lag i klassen for kvinner er klare i de finske skoger. Dette betyr at rundt 500 norske orienteringsløpere er på plass i helgens stafett i Lappo.

Halden eneste

I klassen for menn er Halden SK eneste norske lag på papiret som i realiteten har vinnersjanser i sjumannsstafetten, men flere lag kan på en god dag kjempe om en plass blant de 10 beste. Det er flere knallsterke finske- og svenske lag som matcher Haldens lag, og Østfold-klubben har ikke vunnet Jukola siden 2003. Derfor er haldenserne ekstra gira på en dobbel i årets sesong, seier i både Tiomila og Jukola.
- Vi kjører mye av den samme strategien som i Tiomila. Hvis muligheten byr seg til å rykke fra på natta, så sier vi ikke nei takk, sier Haldens trener Kenneth Buch.
Bækkelagets SPK har også et sterkt herrelag og kan overraske. Holger Hott står over for Kristiansand OK på grunn av at kona Sandy har termin, og forfallet svekker Sørlandsklubbens sjanser til en topplassering.

Knallsterke lag

I klassen for kvinner er det tre knallsterke norske lag på papiret. Fredrikstad SK, Bækkelagets SPK og Nydalens SK har alle sjanser til en plass på pallen på en god dag. Svenske Ulricheshamn OK er spesielt revansjesugne etter "bare" 9. plass i Tiomila. Kajsa Nilsson fra Halden SK er skadet, og det svekker haldensernes sjanser etter at laget overrasket i Tiomila.

Andersen sjuk

Det var noe som ikke stemte for Marianne Andersen i gårsdagens World Cup i sprint (12. plass), og i dag vet vi hvorfor.
- Jeg er blitt småsjuk og forkjøla, og er tvilsom til start i stafetten lørdag. Det kommer viktigere løp neste uke, og sikter til World Cup på hjemmebane, sier Marianne Andersen.
Uten Marianne for Nydalens SK svekkes sjansene til en blant de aller beste.
- Jeg håper selvfølgelig på å løpe, men da må jeg bli vesentlig bedre enn i dag, sier Marianne Andersen.

Personvernpolicy