Overdreven frykt er terrorisme

Overdreven frykt er terrorisme
Overdreven frykt er terrorisme
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen mot terror er en del av terroren selv, fordi den også skaper frykt blant befolkningen. Sånn sett har terroristene fått en vanvittig uttelling, mener den bokaktuelle norske filosofen Lars Fr. Sv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Lars Fr. H. Svendsen er førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Bergen. Hans tidligere utgivelser inkluderer Kjedsomhetens filosofi (1999), Kunst (2000) og Ondskapens filosofi (2001). Bøkene hans er oversatt til over 20 språk.

En smilende forfatter flankert av professor i sosialmedisin, Per Fugelli, på lanseringen av boka "Frykt"

Foto: Heidi N. Lunde

Den norske filosofen Lars Fr. Svendsen har i tiltakende grad blitt mer irritert over fremveksten av en fryktkultur i det norske samfunnet. Det ble det bok av. Forfatteren av suksessboka «Kjedsomhetens filosofi» innrømmer at det kan virke paradoksalt at han nå mener at vi lever i en fryktkultur. En som lever i dyp og inderlig frykt, har det i hvert fall ikke kjedelig.

- Men når vi betrakter nesten alle ting i et lavintensivt fryktperspektiv slutter vi å ta risiko. Fryktkulturen skaper en kjedelighetskultur, sa sier den populære filosofen.

Frykt er makt

Lars Fr. Svendsen mener at den nye boka er hans mest optimistiske noen sinne.
- Det virker kanskje ikke slik, men vi lever jo faktisk i en verden der vi er tryggere enn noen gang. Allikevel bombarderes vi med trusler om farer fra medier, politikere og interesseorganisasjoner. Dette gjør noe med oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette «noe» mener Svendsen at kan beskrives som en tilstand med lavintensitiv frykt - at man hele tiden må være på vakt og aldri føler seg trygg. Han sier at frykt er en viktig maktfaktor, ikke en objektiv speiling av virkeligheten.
- Den som styrer frykten, har makt.

Mental terror

Frykt kan brukes til å fremme ulike politiske interesser, enten det er klimakamp, helsespørsmål eller terrorisme. Angrepet på World Trade Center i New York i 2001 blir brukt som et eksempel på at overdreven frykt for terror faktisk i seg selv er terrorisme. Dersom politikerne overdriver farene ved terror, terroriseres borgerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Symbiosen mellom politikerne og terroristene får samme resultat, nemlig en befolkning som lever i frykt. Dermed kan krigen mot terror bli en del av terroren selv, sier Svendsen.

- Målet med 9/11 var ikke matriell skade, men mental skade. Sånn sett har terroristene fått en vanvittig uttelling, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svendsen peker også på frykten som et våpen for sosial kontroll og at dette gir myndighetene ubegrensede muligheter til å begrense borgernes sivile rettigheter og frihet med tiltak som liksom skal sørge for borgernes sikkerhet.
- Folk er dessverre så altfor villige til å bytte frihet mot det man tror er mer trygghet. Det er ikke bare muligheten for terrorhandlinger som er en trussel mot liberale demokratier, men også de tiltakene myndighetene setter igang mot terrorisme.

Justere redselen vår

Den engasjerte filosofen nevner en del absurde utslag av amerikansk terrorbekjempelse, som for eksempel listingen av en amish popcorn-fabrikk med fem ansatte som mulig terrormål.
- I 2001 ble seks ganger så mange amerikanere drept av fyllekjørere som av terrorister. Vi bør kanskje justere hva vi burde være redde for.

Lars Fr. Svendsen mener at vi må bli flinkere på å skille hva som er potensielle farer i forhold til hva som er aktuelle farer.
- Målet er ikke å eliminere frykt, men en ting er å holde seg unna enkelte deler av byen til visse tider på døgnet, sier han. En annen ting er å tillate at våre sivile rettigheter blir betydelig innskrenket som følge av noe som egentlig er en relativt marginal trussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bedre verden

Boken ble skrevet som et resultat av Lars Fr. Svendsens tiltakende irritasjon over fremveksten av en fryktkultur i et samfunn som aldri har vært så trygt som nå.

- Vi har selvsagt mange store utfordringer, enten det er fattigdom eller miljø, sier han, men legger til:

- Vi må ha tiltro til menneskets evne til å løse disse problemene skritt for skritt og dermed hele tiden bidra til å skape en bedre verden.

Les utdrag fra boka her: Fryktkulturen

Tror du at politikernes og medienes fokus på og noen ganger overdrivelse av, potensielle trusler er med på å skape et fryktsamfunn? Hva gjør det med oss og hva kan vi gjøre for å motvirke dette? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!