Frykter at volden sprer seg til Vestbredden

Frykter at volden sprer seg til Vestbredden
Frykter at volden sprer seg til Vestbredden

Arabiske stater frykter at volden mellom Fatah og Hamas på Gazastripen skal spre seg til Vestbredden og destabilisere regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arabiske ledere er forskrekket over den dramatiske opptrappingen av voldshandlingene, og den nye realiteten som ser ut til å bli resultatet: Hamas i kontroll på Gazastripen og Fatah på Vestbredden. Lederen av Den arabiske liga advarer om en katastrofe om ikke partene legger ned våpnene.

Jordan frykter uro

Mange frykter nå at blodbadet skal spre seg til Vestbredden. Det vil ytterligere svekke for president Mahmoud Abbas og skape problemer for Jordan, ifølge en jordansk regjeringskilde.


Rundt halvparten av Jordans befolkning på 5,5 millioner er palestinere. Og borgerkrigslignende tilstander som har funnet sted på Gazastripen de siste ukene vil kunne føre til sammenstøt mellom de forskjellige fraksjonenes tilhengere i Jordan, sier kilden videre.

Hevndrap på Vestbredden

Natt til fredag ble et medlem av den islamistiske organisasjonen Hamas drept av al-Aqsa-martyrenes brigader på Vestbredden.Det skal være første gang siden volden blusset opp på Gaza de siste ukene at en Hamas-tilhenger blir drept på Vestbredden av Fatahs militære gren.


32 år gamle Anis Salaus ble drept som hevn for drapet på en av Fatahs militære sjefer på Gaza torsdag, opplyser en talsmann al-Aqsa-martyrenes brigader.


En lokal TV-stasjon viste bilder av at Salaus ble slept gjennom gatene mens folk ropte «hund», før han ble pepret med kuler.

Nederlag

Palestinernes president Mahmoud Abbas' beslutning om å oppløse regjeringen er et voldsomt nederlag for USAs allierte i regionen. Egypt, Jordan og Saudi-Arabia har forsøkt å samle palestinerne og få i gang en fredsprosess med Israel.


De tre landene har støttet Abbas mens de har forsøkt å moderere Hamas. Egypt og Jordan har hjulpet til med å trene opp Abbas' sikkerhetsstyrker.


Torsdag presset de på med et siste desperat forsøk på å mekle fram en fredsløsning, men den egyptiske delegasjonen ble sittende fast i presidentpalasset mens kampene raste utenfor.


Arabiske utenriksministere skal fredag møtes til krisesamtaler i Kairo. (©NTB)

Les mer om konflikten i Midtøsten her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus