50 ukjente edderkoppper i Norge

50 ukjente edderkoppper i Norge
50 ukjente edderkoppper i Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

I norske busker og kratt kravler det opp mot 50 ukjente edderkopparter, mener landets fremste ekspert, Kjetil Åkra. Han har selv «oppdaget» 20 nye arter de siste 7 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamelonedderkoppen er en av 563 kjente norske arter. Men det finnes også 50 ukjente, mener edderkoppekspert. Foto: Arild KjæraasKamelonedderkoppen er en av 563 kjente norske arter. Men det finnes også 50 ukjente, mener edderkoppekspert. Foto: Arild Kjæraas

Den knall gule og vakre kamelonedderkoppen (se bilde) ble i fjor kåret til Årets edderkopp i Europa. Den er også en av de 563 kjente edderkoppartene i Norge, og her er den vanlig sør for Trondheim hvor den skjuler seg gjerne i hvite og gule blomster.

Og selv om edderkoppeksperten Kjetil Åkra ved Midt-Troms museum gjerne studerer disse flotte gyldne åtte-fotingene, er han også på jakt etter stadig «nye» arter i norsk fauna. De siste årene har han selv funnet hele 20 hittil uregistrerte arter.

- Men ut fra studier av hva som finnes i våre naboland tror jeg det finnes mer enn 600 ulike edderkopparter i Norge. Det betyr at det ennå er 40-50 som ennå ikke er registrert, sier Åkra til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er derimot usikker på om klimaendringer og høyere temperaturer, fører til at nye arter vandrer inn til Norge.

- Det vet vi for lite om, sier han.

- Jeg tror det handler mest om arter som finnes her, men som vi ennå ikke har fått registrert. Men en art har vist seg å være veldig ekspansiv. Det er vepse-edderkoppen som har vandret fra Sør- og Mellom-Europa opp til Norge. Men om det har med temperatur å gjøre, det vet vi ikke sikkert.

Edderkoppeksperten mener at menneskelige aktiviteter også bidrar til å spre edderkopper geografisk. De følger gjerne med bagasje eller containere og finnes også i ulike typer frukt som importeres.

Han regner også med at det kan følge nye og farligere arter enn det vi er vant med.

- Det er nok bare et tidsspørsmål før den amerikanske hobo-edderkoppen kommer hit. Den regnes som en husedderkopp, men bittet kan være litt farlig, sier Åkra.

I Norge finnes det også noen arter som er helt særegne for Norden (og som bare har artsfrender få andre steder i Europa). I Trondheim har en for eksempel funnet Lille elvebredd-edderkopp.

- Den er en av de ekstremt sjeldne artene som finnes i Norge, sier Norges fremste edderkoppekspert.