50 ukjente edderkoppper i Norge

50 ukjente edderkoppper i Norge
50 ukjente edderkoppper i Norge

I norske busker og kratt kravler det opp mot 50 ukjente edderkopparter, mener landets fremste ekspert, Kjetil Åkra. Han har selv «oppdaget» 20 nye arter de siste 7 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kamelonedderkoppen er en av 563 kjente norske arter. Men det finnes også 50 ukjente, mener edderkoppekspert. Foto: Arild KjæraasKamelonedderkoppen er en av 563 kjente norske arter. Men det finnes også 50 ukjente, mener edderkoppekspert. Foto: Arild Kjæraas

Den knall gule og vakre kamelonedderkoppen (se bilde) ble i fjor kåret til Årets edderkopp i Europa. Den er også en av de 563 kjente edderkoppartene i Norge, og her er den vanlig sør for Trondheim hvor den skjuler seg gjerne i hvite og gule blomster.

Og selv om edderkoppeksperten Kjetil Åkra ved Midt-Troms museum gjerne studerer disse flotte gyldne åtte-fotingene, er han også på jakt etter stadig «nye» arter i norsk fauna. De siste årene har han selv funnet hele 20 hittil uregistrerte arter.

- Men ut fra studier av hva som finnes i våre naboland tror jeg det finnes mer enn 600 ulike edderkopparter i Norge. Det betyr at det ennå er 40-50 som ennå ikke er registrert, sier Åkra til ABC Nyheter.

Han er derimot usikker på om klimaendringer og høyere temperaturer, fører til at nye arter vandrer inn til Norge.

- Det vet vi for lite om, sier han.

- Jeg tror det handler mest om arter som finnes her, men som vi ennå ikke har fått registrert. Men en art har vist seg å være veldig ekspansiv. Det er vepse-edderkoppen som har vandret fra Sør- og Mellom-Europa opp til Norge. Men om det har med temperatur å gjøre, det vet vi ikke sikkert.

Edderkoppeksperten mener at menneskelige aktiviteter også bidrar til å spre edderkopper geografisk. De følger gjerne med bagasje eller containere og finnes også i ulike typer frukt som importeres.

Han regner også med at det kan følge nye og farligere arter enn det vi er vant med.

- Det er nok bare et tidsspørsmål før den amerikanske hobo-edderkoppen kommer hit. Den regnes som en husedderkopp, men bittet kan være litt farlig, sier Åkra.

I Norge finnes det også noen arter som er helt særegne for Norden (og som bare har artsfrender få andre steder i Europa). I Trondheim har en for eksempel funnet Lille elvebredd-edderkopp.

- Den er en av de ekstremt sjeldne artene som finnes i Norge, sier Norges fremste edderkoppekspert.

Personvernpolicy