Postman Pat - med landminer

Postman Pat - med landminer
Postman Pat - med landminer

25 år etter krigen er Falklandsøyene fortsatt like britiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta
Striden om øyene skriver seg helt tilbake til 1833, da den britiske marinen krevde øygruppa på Storbritannias vegne. Siden den gang har Argentina hevdet suverenitet over øyene. Skotske sauebønder ble importert, og levde et stillferdig liv i mer enn hundre år. Mot slutten av 70-tallet var befolkningen på nedadgående, det manglet tv, veier, flyforbindelse og et skikkelig telefonsystem. Ifølge The Guardian var det britiske utenriksdepartementet innstilt på å avvikle hele kolonien i bytte mot bedre handelsforbindelser med Sør-Amerika.

Så kom krigen.
2. april 1982 angrep den argentinske diktatoren, general Leopoldo Galtieri, Falkland. Sju uker senere satte Margaret Thatcher inn britiske tropper, i en kortvarig, men omfattende konflikt.

Storbritannia bruker fremdeles mye penger, milliarder av kroner, på forsvaret av øyene.

Omtrent 400 av de 3000 innbyggerne på Falklandsøyene kommer fra St. Helena, en annen britisk bestittelse i Atlanterhavet, 4000 kilometer nordøst for øyene. Også en del chilenere har tatt seg jobb her.
Det er anslått at det fremdeles finnes omkring 20.000 landminer igjen etter krigen. Disse har imidlertid blitt gjerdet inn og minefeltene er grundig merket. Ingen mennesker (men en og annen sau) har gått på miner siden begynnelsen av 80-tallet.

Argentina opprettholder kravet på øyene, og legger begrensninger på kommunikasjonen mellom Falkland og fastlandet. Den eneste flyforbindelsen fra Sør-Amerika går fra Santiago de Chile via Punta Arenas.

Falkland ligger 480 kilometer øst for kysten av Argentina.

Port Stanley's finestPort Stanley's finest

ABC Nyheter-Port Stanley: - Hvor skal du bo da?, sier den britiske politimannen ved Mount Pleasant Airport.
- Nei, det har jeg igrunn ikke tenkt så nøye på. Finnes det ikke hoteller i byen?
- Hm. Det kan nok bli et problem. Hvis du ikke har et sted å være må du bli med flyet tilbake.

Store inngjerede områder er fortsatt minelagt 25 år etter krigen.Store inngjerede områder er fortsatt minelagt 25 år etter krigen.

Et reiseråd for Falklandsøyene (enhver som gidder slå opp i guideboka vil finne) er at man må ha avtale om losji i forkant av ankomst. Man må også ha nok penger til å klare seg på øyene, og hvis dronningen har bursdag, det er helg og banken er stengt kan du ikke regne med å få tatt ut penger før på tirsdagen. Men alt ordner seg.

Ved Celias Bed & Breakfast føles det litt som når Postmann Pat kommer til postkontoret og blir budt en kopp te. Utsøkt provinsiell britisk høflighet.

- Hello, Peter. How are you today?

Breadrolls og te. Biscuits med marmelade. Vegg-til-vegg-teppe på badet.

Den 14. juni er det 25 år siden den to måneder lange krigen mellom Storbritannia og Argentina ble avsluttet. .

Legg spesielt merke til dekoren på veggene inn på The Globe.Legg spesielt merke til dekoren på veggene inn på The Globe.


Totalt mistet 255 briter og 649 argentinere livet under krigen i 1982. Britene var yrkessoldater. Argentinerne var for en stor del vernepliktige, noen av dem helt ned i 16-årsalderen.

- Tre sivile ble drept under krigen. Det skjedde i mitt hus, sier John Fowler stille.

Det er anslått at det fremdeles finnes tre millioner enkeltvise våpen, raketter, miner og ammunisjon igjen på øyene. Her fra det britiske militærets kurssenter.Det er anslått at det fremdeles finnes tre millioner enkeltvise våpen, raketter, miner og ammunisjon igjen på øyene. Her fra det britiske militærets kurssenter.

- Jeg vil egentlig ikke snakke noe særlig om det. Det var en teknisk svikt ved en av de britiske båtene som beskjøt argentinske stillinger i byen. Jeg har i etterkant snakket med den ansvarlige offiseren, og han klandrer fremdeles seg selv for det som skjedde.

Fowlers hjem var bygget mer solid enn mange andre hus i Port Stanley på den tiden, og noen av de fastboende samlet seg der da beskytningen av Stanley ble intensivert. En granat fra den britiske fregatten HMS Avenger rammet huset direkte.

Susan Whitley og Doreen Bonner ble drept på stedet. Mary Goodwin døde senere av sine skader på sykehuset. Steve Whitley ble alvorlig skadd, men overlevde. John og Veronica Fowler fikk mindre splintskader. Deres to barn og tre andre tilstedeværende slapp uskadd fra hendelsen.

De tre var de eneste sivile dødsfallene under krigen.

Union Jack i forgrunnen, i bakgrunnen Falklandsøyenes eget flagg over Gilbert House, der det lokale parlamentet holder til.Union Jack i forgrunnen, i bakgrunnen Falklandsøyenes eget flagg over Gilbert House, der det lokale parlamentet holder til.

- Jeg sa til offiseren at han ikke burde gi seg selv skylden. Her på øyene var vi som samfunn heldige. Heldige med at det ikke var flere sivile tap, sier Fowler.

I dag driver han språkskole med spansk-undervisning. Ideen var opprinnelig å invitere argentinere til øyene for å lære engelsk, men prisnivået er uoverkommelig for de fleste i Argentina. Dermed er flertallet av elevene i dag falklendere som ønsker å lære seg spansk.

Digre britiske flagg i taket. Maskingevær og bombekaster på en av veggene. En haug unge menn. En håndfull kvinner. David Bowie og Peter Gabriel på TV-skjermene. En gutt står på en stol, og trekker trusa si over hodet. Ei jente går på rundgang, kliner med alle.

- So these guys, are they locals or from the base?
- No, all these are in the military. They're only allowed to drink once a week, that's why they act like apes.

Ian Strange er fotograf og gift med en argentinsk kvinne.Ian Strange er fotograf og gift med en argentinsk kvinne.

En del av de unge mennene har erfaring fra steder som i dag er langt mer urolige enn Falkland. Basra, Kabul. Jeg står sammen med en sersjant ved bardisken. Han tjenestegjorde i første og andre golfkrig, nå sist i Afghanistan.

- I've killed... Less see. Five blokes, I think.
- Nothing to it, really. All part of the job.
- How 'bout yourself?
- Journalist.
- Oh. Not going to write any of this down, are you?

Styrmann Grete Bugge.Styrmann Grete Bugge.

Følelsen av uavhengighet står sterkt på øyene. Den lokale guvernøren er oppnevnt av dronningen, men det finnes også et parlament med åtte lokalt valgte medlemmer. Andrea Clausen er en av dem.

- Vi lager våre egne lover, og velger selv hvilke deler av lovgivningen fra andre land vi eventuelt vil ta ibruk. Som et britisk oversjøisk territorium er vi ikke EU-medlem, men har handelsavtaler med unionen.

Krigsmonument for falne Welsh Guardsmen ved Fitzroy, der et britisk skip ble senket av argentinske fly i '82.Krigsmonument for falne Welsh Guardsmen ved Fitzroy, der et britisk skip ble senket av argentinske fly i '82.

Falklandsøyene har endog sin egen variant av pundseddelen, med bilde av dronningen, pingviner og sjøløver.

Før krigen var sauehold hovednæringsveien på Falklandsøyene. Etter krigen lot britiske myndigheter folket på øyene etablere en 320 kilometer vid fiskerisone rundt øygruppa, noe man tidligere hadde unngått av frykt for å provosere argentinerne.

Salg av fiskerilisenser er i dag øyenes viktigste inntektskilde, og gjør Falkland sjølberget med unntak av utgiftene til forsvar, som fremdeles finansieres av Storbritannia.

Fiskeriavgifter og skatter skaffer øyene omkring 409 millioner kroner i årlige inntekter, og som følge av dette har falklenderne en av verdens høyeste per capita-inntekter, i tillegg til store bankreserver.

Den argentinske krigskirkegården.Den argentinske krigskirkegården.

- Det er en stor skam at det måtte utgytes så mye blod for å sikre fremgang og utvikling på Falklandsøyene. Men takket være offeret som ble gjort er vi nå fullstendig uavhengige. Hendelsene i 1982 utløste viljen i Storbritannia til å hjelpe oss til å hjelpe oss selv, sier Clausen.

Norske sjøfolk er et annet fenomen man kan påtreffe.

Grete Bugge (32)
har nettopp fløyet inn for å starte på femukersturnusen sin som overstyrmann på Bergen Surveyor, som driver med seismiske søk etter olje utenfor kysten av øyene.

Hun ble landskjent da hun var førstestyrmann på Tampa under flyktningekrisen i 2001. Nå har hun byttet både skip og rederi.

Kongepingviner er det flust av på øya. Barna henger med foreldrene sine i ti måneder før de forlater.Kongepingviner er det flust av på øya. Barna henger med foreldrene sine i ti måneder før de forlater.

- Vi fungerer på en måte som drosje for selskapet som driver de seismiske undersøkelsene, sier hun.

Lokale selskap og myndighetene krysser fingrene for funn av store oljeforekomster, og det skal etter planen igangsettes prøveboring mot slutten av neste år.

På lokalbutikken i Port Stanley sitter også kapteinen og andre medlemmer av det norske mannskapet på Aker Kværner-båten Saga Sea. De fisker krill sør i Atlanteren. Om bord på båten foregår forskning som kan revolusjonere helsekostmarkedet, men det norske mannskapet har blitt sverget til taushet av sin arbeidsgiver og vil ikke uttale seg til pressen.

(Å sovne på pressens skulder hos Deano's Pub er derimot tillatt.)

- Jeg forsøker igrunn å ikke tenke så mye på krigen, sier den lokale kunstneren Ian Strange. Han er selv gift med en argentinsk kvinne, og de to har bodd på øyene siden før krigsutbruddet i 1982.

- Det er store markeringer underveis nå, men jeg synes ærlig talt ikke det er så mye å feire. Hele affæren er temmelig trist.

Da krigen brøt ut
bodde både Ian og kona på øyene. I dag er Strange opptatt av muligheten for en tilnærming mellom Argentina og Falklandsøyene ved hjelp av kulturutveksling. Han stiller selv ut fotografier fra Falklandsøyene i Argentina, og undersøker muligheten for å bringe argentinske ballettdansere til øyene.

- Jeg tror... at hvis man hadde fått en busslast med jenter fra Buenos Aires hit ville mye av problemet vært løst, ler han.

- Og hva slags argentiner med respekt for seg selv er det egentlig som har lyst til å komme ut hit og bo på dette forblåste stedet?

Personvernpolicy