Våpenhvile i Palestina

Våpenhvile i Palestina
Våpenhvile i Palestina

Palestinske ledere enige om å legge ned våpnene - for denne gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas
Hamasaktivister tok kontroll over flere viktige strategiske områder på Gazastripen onsdag, deriblant hovedkvarteret til president Mahmoud Abbas' sikkerhetsstyrker. (Foto: Reuters/Scanpix)

Gaza by (NTB-Reuters): Palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Ismail Haniyeh er enige om en ny våpenhvile, men de blodige kampene fortsetter på Gazastripen.


I en felles uttalelse onsdag kveld ba Abbas og Haniyeh om en stans i kampene mellom væpnede Hamas-tilhengere og sikkerhetsstyrkene fra Fatah.


Visestatsminister Azam al-Ahmad fra Fatah sier gruppen har gått med på en liste med ni betingelser fra Hamas. Men Hamas' militære gren sier den ikke har mottatt noen ordre om å legge ned våpnene.


- Hamasoffensiven som startet i går morges kommer til å fortsette til ro og orden er gjenopprettet, sier talsmann for Hamas, Sami Abu Zuhri

Over 80 drepte

Samtidig sier en Fatah-tjenestemann som deltok på møtet mellom Abbas og Haniyeh at «våre menn har startet motangrep mot Hamas' posisjoner».


Minst 17 personer ble drept onsdag, og dødstallet siden lørdag er oppe i over 80.


Hamas kontrollerer nå store deler av Gazastripen og ser ut til å vinne kampen om kontroll over Fatah, melder BBC.


En av president Abbas' medarbeidere skal ha sagt til diplomater at etter fem dager med kamper «er Gaza tapt».

Vil kollapse

Abbas og Haniyeh snakket sammen på telefon onsdag kveld, og deres felles uttalelse ble senere lest opp på en palestinsk TV-kanal.


- Dersom ikke kampene stanser og det blir en våpenhvile tror jeg situasjonen på Gazastripen vil kollapse, sier president Abbas.


En av Hamas' betingelser skal være utnevnelse av en innenriksminister som har ansvar for alle de palestinske sikkerhetsstyrkene.


Palestinernes president Mahmoud Abbas kommer trolig torsdag med en «avgjørende» kunngjøring om den lammede palestinske samlingsregjeringen.


- Den palestinske presidenten vil komme med en avgjørende kunngjøring om samarbeidet med Hamas i samlingsregjeringen, sier en tjenestemann som ikke vil bli navngitt.

Advarer om splittelse

Abbas' parti Fatah har tidligere varslet at gruppen stanser regjeringssamarbeidet med Hamas inntil det foreligger en våpenhvile. Men Fatah gikk ikke så langt som til å bryte regjeringssamarbeidet fullstendig. Fatah og Hamas har sittet i koalisjon sammen siden mars i år, da en ny palestinsk regjering kom i stand etter saudiarabisk mekling.


Analytikere advarer om at dersom ikke det blir en stans i kampene, kan de palestinske områdene komme til å bli delt i to med Hamas i kontroll på Gazastripen og Fatah ved makten på Vestbredden. (©NTB)

Personvernpolicy