Hemmelig arkiv avslørt i UD

Norsk UD har samlet inn informasjon om sine ansatte til hemmelig arkiv.

Hemmelig arkiv avslørt i UD
Hemmelig arkiv avslørt i UD
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Utenriksdepartementet har i mange år holdt et hemmelig personalarkiv med følsomme opplysninger om de ansatte.

Den hemmelige overvåkingen har foregått i flere tiår og ble først avviklet i fjor.


Bare noen få, utvalgte toppembetsmenn visste om og hadde tilgang til arkivet, som blant annet skal ha inneholdt opplysninger om ansattes alkoholproblemer.

Kald krig

Utenriksråd Sven E. Svedman har vært ansatt i UD siden 1973, men sier til Dagens Næringsliv at han har ant, men ikke visst om arkivet før det ble avviklet.


Svedman antar at opprinnelsen til arkivet har sin bakgrunn fra den kalde krigen på 1950-tallet, og mener at det viktigste nå er at det er avviklet.

Frykt og uro

NTL-leder Mona Elisabeth Brøther i UD forteller til Dagsavisen at ryktene om det hemmelige arkivet har skapt uro og angst blant de ansatte.


- Hemmelige arkiver hører ikke hjemme noe sted i et moderne arbeidsliv, sier hun til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk

Ekspedisjonssjef i UD Anne Lund sier til DN at hun tror at utenriksministerne opp gjennom årene har kjent til arkivet.


Tidligere utenriksminister Jan Petersen (H) benekter imidlertid overfor DN ethvert kjennskap til de sensitive hemmelige personalmappene, mens avisen ikke har fått kommentar fra sittende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap).

Utskjelling

Opplysningene om det hemmelige arkivet kommer fram i en rapport om mobbingen i Utenriksdepartementet som ble lagt fram onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den samme rapporten forteller om en røff og tøff stil mellom diplomatene i UD.


Utskjelling eller latterliggjøring av kolleger, raseriutbrudd og neglisjering nevnes som eksempel på oppførselen i det som oppfattes som et konkurranse-, og karrierepreget departementet.

8 prosent mobbet

Rapporten baserer seg på resultatene fra en spørreundersøkelse fra tre fokusgruppemøter og fra 15 dybdeintervjuer. Den følger opp resultatet fra fjorårets arbeidsmiljøundersøkelse, som viste at vel 8 prosent av de UD-ansatte følte seg utsatt for mobbing.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Rapporten forteller ifølge Aftenposten om tilbakeholdelse av informasjon slik at andres jobb blir vanskelig å utføre, fiendtlighet eller taushet som svar på spørsmål og overdreven oppfølging av ens arbeid.

Viser ikke fingeren

Som eksempel på «bevisst jævelskap» fortelles det eksempler på at noen fjerner nyttig informasjon fra andres innkurv for å sabotere deres arbeid.


På pluss-siden anføres det at det sjelden eller aldri forekommer krenkende oppførsel, verken i form av seksuell krenkende atferd, fysiske overgrep eller trusler om det. Å «vise fingeren» er heller ikke vanlig i UD.

Krever handling

NTL-leder Brøther sier til Aftenposten at rapporten er dyster lesing.

- Nå må det skje noe raskt og konkret. Mange er ulykkelige, sier hun.


Og ekspedisjonssjef Anne Lund lover oppfølging:

- Vi skal ha nulltoleranse mot mobbing, sier hun. (©NTB)