Traveling Wilburys: «Collection» (Rhino / Warner)Ingen bitemerker i kjøkkenbenken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den smekre reutgivelsen av Traveling Wilburys-platene viser at supergruppa laget musikk på en kjøkkenbenk som tåler tidens tann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra å være en George Harrison b-side, ble «Handle With Care» til to fulle album med tidenes supergruppe (for dere litt trege der ute: George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty og Jeff Lynne).

«The True History Of The Traveling Wilburys», dokumentaren som følger med reutgivelsen i DVD-form, forteller historien på strålende vis. Det å se hvordan låtene til dette prosjektet ble til, fra papir til vinyl, er intet mindre enn fascinerende. Dessuten har du sannsynligvis aldri sett favorittartisten din mer avslappet, samme hvilken av de fem du måtte foretrekke.

Nøkkelen til gruppas kunstneriske bragd er, i følge dokumentaren, at det var medlemmenes vennskap som førte dem sammen, ikke plateselskapene. I tillegg til vennskapet viser DVD-en hvilken respekt artistene har for hverandre og at også dette er en betydelig suksessfaktor. Men, surmagede musikkjournalister klarte heller ikke denne gang, nesten tjue år etter at førsteplata kom ut første gang, å unngå sjikanering av utvalgte gruppemedlemmer for mangel på stjernestatus. Barnslig og langt fra uventet, men ignorant enn så lenge resultatet er et musikalsk overflødighetshorn ettertiden sjelden har sett. Kanskje på tide for andre enn «Guilty Pleasures-entusiaster» å oppjustere Jeff Lynnes bidrag til gruppa?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Volume 1» har tålt tidens tann godt siden albumet først var å finne i platebutikkene i 1988. En leken, organisk, avslappet og håndverksmessig bunnsolid plate, slik musikk som er unnfanget på kjøkkenet bør låte. Tidvis blåsertung instrumentering frister en ung lytter til å bruke floskler som «det blåser på toppene», uten at dette tar prosjektet fullstendig ut i de indre skogene - det såkalte dansebandland.

«Volume 3» fra 1990, derimot. Nu vel, den plata var aldri like bra. Ei heller i 2007.

Karakter: 8 av 10