Foreldre får sjekket pedo-partnere

Foreldre får sjekket pedo-partnere
Foreldre får sjekket pedo-partnere

Britiske myndigheter åpner for at foreldre skal bli advart hvis barna deres kan bli utsatt for pedofile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politi
Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Regjeringen har kunngjort planer om å la vanlige mennesker få advarsler fra myndighetene med en gang barna deres ferdes i nærheten av pedofile, skriver Timeonline.

Den britiske innenriksministeren, John Reid, offentliggjorde planene som vil gjør det mulig for foreldre, eller foresatte, å få informasjon om folk de har samvær med har blitt dømt overgrep mot barn.

Det vil si at en mor som får en ny samboer kan be politiet om å sjekke rullebladet til vedkommende, og få myndighetene til å gjennomføre en risikovurdering av personen. Hvis de for eksempel finner at personen har blitt dømt for pedofili, så må politiet dele informasjonen med de som har spurt.

Slik regelverket er i dag kan politiet selv vurdere om de vil utlevere informasjon til lærere, barnehageledere, arbeidsgivere og foreldre. Regelendringen vil føre til at man for første gang gir denne informasjonen til vanlige folk.

For å hindre ryktespredning, inneholder regelverket også en mulighet for å tiltale privatpersoner som sprer informasjonen de har fått til politiet til naboer og lignende.

Reid understreket at regelverket, som sannsynligvis blir kalt Sarahs Law, etter den drepte ungjenta Sarah Payne, går ikke like langt som lover som er innført i USA, kalt Megans Law. Den amerikanske loven gjør det mulig for hele lokalsamfunn å få informasjon om overgripere som bor i nærheten.