Det er sunt å forsove seg

Det er sunt å forsove seg
Det er sunt å forsove seg

For sein til jobben? Si til sjefen at det stod om liv og død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronisk søvnløshet kan gjøre mer skade enn å gjøre deg lett irritabel. Det kan også føre til stress, påfølgende hjerteproblemer og død, ifølge en studie publisert onsdag i USA.

De nevrologiske effektene av manglende søvn over tid har blitt veldokumentert, og konsekvensene har variert mellom begrenset konsentrasjon og dårlig hånd-øye-koordinasjon til dårlig humør, skriver AFP.

Men den nye studien, som er laget av University of Pennsylvania, peker på nye konsekvenser som er mer håndterlige fysiske plager som følge av for lite søvn.

Studien viser at selv for lite søvn over en så kort periode som fem dager, kan medføre betraktelig stress for hjertet.

Forskerne undersøkte hjertefunksjonene til 39 frivillige to ganger, en gang ved begynnelsen av studien, etter at forsøkskaninene hadde sovet ti timer, og igjen etter fire netter med bare fire timers søvn.

Resultatene viste at alle de frivillige hadde en mye raskere hjerterytme, og mindre variasjon i rytmen på hjerteslagene etter nettene med lite søvn.

En god variasjon på hjerterytmen tyder på at kroppen er i stand til å ta til seg informasjon, og å tilpasse seg stress.

Lav variasjon på rytmen kan tyde på hjerteproblemer og andre sykdommer i tillegg til høyt blodtrykk.

- Effekten av søvnløshet var økt hastighet på hjerteslagene, og økt stress for hjertet, sier Siobhan Banks, som leder studiet.

- Hvis dette resultatet gjentar seg i en større forsøksgruppe, og viser seg å stemme etter nøyere analyser, så kan dette forklare hvorfor søvnløshet ofte har sammenheng med hjerte- og karsykdommer og dødelighet.

Resultatene stemmer overens med tidligere research som har vist at skiftarbeidere har høyere risiko for hjertesykdommer, siden de får mindre søvn på grunn av de varierende arbeidstidende.

En annen studie som også presenteres denne uken vil vise hvordan idrettsutøvere presterer bedre, hvis de sover ekstra mye.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus