Følg fjellrevvalper på nett

Følg fjellrevvalper på nett
Følg fjellrevvalper på nett

Nå kan du følge nyfødte valper av den utrydningstruede fjellreven direkte på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble det født minst to kull fjellrevvalper på Sæterfjellet avlsstasjon ved Oppdal.

- Dette er en gladmelding, sier forskningssjef Inga E. Bruteig ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), til ABC Nyheter.

Hun kan fortelle at det er minst elleve fjellrevvalper på avlsstasjonen for øyeblikket.

NINA satte i gang avlsprogrammet for den utrydningstruede arten i 2005, på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning. De første fjellrevene kom til avlsstasjonen på senhøsten samme året:

- Da vi startet var det usikkert om vi ville få valper. Men det kom ett kull i fjor, og i år er det to eller tre kull der oppe, sier Bruteig entusiastisk.

Usikkerheten rundt antallet skyldes at dårlig værforhold på Sæterfjellet gjorde at kontakten med flere av kameraene ble brutt i vinter. Så selv om det ble observert paring i et tredje hi, kan man ikke vite noe sikkert før valpene kommer ut av hiet om 2-3 uker.

Akutt utrydningstruet

Fjellreven er regnet som akutt utrydningstruet i Norge og man det finnes kun omkring 50 voksne individer i Norge i dag:

- Fjellreven har vært fredet siden 1930, men da var allerede bestanden veldig liten og den har aldri tatt seg opp igjen, sier Bruteig.

NINA kameraovervåker hiene for å følge med på utviklingen til revene, men har også nytte av bildene i forbindelse med forskning på fjellrevens atferd.

Direkte fra hiene

I skrivende stund kan man se bilde av kullet med to unger på NINAs hjemmeside (se under, bildet øverst til venstre). Moren har akkurat gått ut av hiet:

- Hun er en valp fra i fjor, så hun er født her oppe. Hun ble født 22. juni i fjor, og er ikke ett år gammel ennå. Hun er veldig ung til å ha unger, så et lite kull er ikke uventet, forklarer Bruteig.

- Moren og faren hennes har ni unger. Det kullet var på kamera, men de har nå ryddet ut av hiet og flyttet til et nytt der det ikke er kamera. Det er normal atferd i naturen også. De flytter gjerne på seg for å unngå parasitter og fiender, forklarer forskningssjefen.

Inne i de kunstige hiene er det helt mørkt, men ved hjelp av infrarødt lys kan vi se hva som skjer.

Klikk på bildet under for å komme til direkteoverføringen fra hiene.

Forsidefoto: Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus