Med tidsmaskin til Keisernes Rom

Med tidsmaskin til Keisernes Rom
Med tidsmaskin til Keisernes Rom

Forskere har lagd en digital versjon av det gamle keiserrikets Rom. Den data-animerte tidsmaskinen bringer deg tilbake til år 320.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 11 år har nord-amerikanske og italienske forskere jobbet med å gjenskape det tapte Rom. Nå er Rome Reborn 1.0 lansert og man snakker allerede om å la en versjon gli inn i den virtulle verdnen Second Life.

Prosjektleder Bernhard Frischer forteller at nærmere 7000 bygninger er scannet og lagd ut fra en modell av byen som finnes ved Romas bymuseum.

Dagens Forum Romanum med ruiner og nybygg. Begge foto: Rome RebornDagens Forum Romanum med ruiner og nybygg. Begge foto: Rome Reborn

Et av de mest sentrale områdene er Forum Romanum som lå i byens geografiske sentrum. I dag er det stort sett bare ruiner igjen av det viktige torget.

- Men også leiegårder, private hus, vertshus, lager, bakerier og endog horehus er lagd på nytt, sier Frischer til BBC.

Arkeologer er rådført når det gjelder utformingen av statuer og monumenter som eksisterte under keiser Constantine. Et problem har vært å finne ut hvordan disse så ut før angrepene fra forurensning og tidens tenner.

De som tar turen inn i Rome Reborn kan også studere enkelte bygg fra innsiden. Nesten 30 hus - inkludert Senatet og Colosseum - kan besøkes for å studere interiøret hvor både dekorasjoner og malerier er lagd på nytt.

- Vi kan også ta folk med under Colosseum og vise dem hvordan heisene som brakte levende dyr opp fra kjellerne, virket, sier Bernhard Frischer.

Her er hjemmesiden til Rome Reborn 1.0


Personvernpolicy