Frykter full borgerkrig på Gazastripen

Frykter full borgerkrig på Gazastripen
Frykter full borgerkrig på Gazastripen

En ny blodig angrepsbølge truer med å velte samlingsregjeringen og kaste palestinerne ut i borgerkrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykt for borgerkrig
Militante palestinske Hamas-tilhengere posisjonerer seg i en gate i Gaza by under nye sammenstøt med Fatah-tilhengere. Situasjonen var tirsdag kveld svært spent, og mange frykter at kampene blir trappet ytterligere opp. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX

Palestinere passerer det utbrente huset til Fatah-lederen Jamal Abu al-Jedian nord på Gaza-stripen tirsdag. Hamas-tilhengere angrep huset. Al-Jedian ble drept i angrepet. Foto: Reuters/ScanpixPalestinere passerer det utbrente huset til Fatah-lederen Jamal Abu al-Jedian nord på Gaza-stripen tirsdag. Hamas-tilhengere angrep huset. Al-Jedian ble drept i angrepet. Foto: Reuters/Scanpix

Gaza/Ramallah (NTB-Reuters): Bevæpnede menn fra rivaliserende palestinske fraksjoner fortsatte å skyte på hverandre i Gaza tirsdag.

De voldsomme urolighetene på Gazastripen kan være begynnelsen på den palestinske borgerkrigen som mange har fryktet, mener forsker Are Hovdenak ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

– Jeg har vært redd for det en stund. Situasjonen nå er slik at det ikke ser ut til å være håp om en politisk løsning, sier han til NTB. – Begge parter vil prøve å ta loven i egne hender og sikre seg selv.

De nasjonale sikkerhetsstyrkene til palestinernes president Mahmoud Abbas mener angrepene fra Hamas er kuppforsøk, og styrkens øverstkommandørene beordret tirsdag kveld sine menn å slå hardt ned på alle angrep fra Hamas.

Granater mot Haniyeh

Den siste bølgen av voldelige sammenstøt mellom palestinerne startet tirsdag morgen da granater først slo ned i huset til Hamas-leder og statsminister Ismail Haniyeh. Deretter angrep Hamas-tilhengere hovedkvarteret til Fatahs sikkerhetsstyrker på Gazastripen.

Samtidig skjøt bevæpnede palestinske grupper på hverandre i gatene og gjorde de lokale sykehusene om til slagmarker i kamper som krevde 21 menneskeliv tirsdag, ifølge AFP. Blant de drepte er den framtredende Fatah-lederen Jamal Abu al-Jedian. Over 100 andre ble såret i de harde kampene som raste flere steder i Gaza.

Viseminister bortført

Frykten er også stor for at urolighetene skal spre seg fra Gaza til Vestbredden. Tirsdag meldte nyhetsbyrået AP at visetransportminister Faidi Shabaneh fra Hamas er bortført av Fatah-tilhengere i Ramallah. Handlingen skal være hevn for angrepene mot sikkerhetsbygninger på Gazastripen. Ministerens skjebne er ikke kjent, men Fatah avviser at han er drept, slik det hevdes på nettsider som støtter Hamas.

Samtidig stormet den Fatah-tro presidentgarden den Hamas-kontrollerte TV-stasjonen al-Aqsa Telvision i Ramallah. Sikkerhetsgarden beslagla diverse utstyr og pågrep tre ansatte. Hamas krever at de umiddelbart settes fri.

Kan velte regjeringen

De seneste kampene truer med å velte den tre måneder gamle samlingsregjeringen. President Abbas ber sitt eget Fatah-parti og den rivaliserende gruppen Hamas om å inngå våpenhvile umiddelbart. Også Haniyeh oppfordrer til stans i kampene og nye forhandlinger, men samtidig anklager han Fatah for ikke å ha tro på et politisk samarbeid.

Tirsdag kveld møtte Abbas den øvrige ledelsen i Fatah, blant annet for å diskutere om Fatah skal trekke seg ut av samlingsregjeringen, ifølge visestatsminister Azzam al-Ahmed, som representerer Fatah.

– Det finnes ikke lenger noe samarbeid. Disse menneskene (Hamas) tror ikke på partnerskap, sa han til nyhetsbyrået AP før møtet.

Koalisjonsregjeringen mellom Hamas og Fatah var ment å skulle få en slutt på de blodige stridighetene mellom de rivaliserende gruppene av Hamas- og Fatah-tilhengere, som for alvor brøt ut i desember i fjor. Siden da har over 180 mennesker blitt drept i kamper mellom de to gruppene.

Krangler om kontroll

Kampene mellom Hamas og Fatah ble utløst av striden om hvem som skulle ha kontroll med sikkerhetsstyrkene. Hamas mener de skal være underlagt regjeringen via innenriksministeren, men Fatah, president Mahmoud Abbas’ parti, har nektet å gå med på det.

– Jeg ser på dette som en maktkamp som er kommet ut av kontroll, sier PRIO-forsker Hovdenak. – Meldingene tyder på at de i ledelsene som har holdt igjen, nå har mistet kontroll.

Foreslår internasjonal styrke

Den israelske statsministeren Ehud Olmert mener at det bør vurderes å utplassere en internasjonal styrke på grensen mellom Gazastripen og Egypt.

Israel har lenge motarbeidet palestinske ønsker for fredsbevarende styrker på Gazastripen og Vestbredden, som angivelig ville stå i veien for israelske sikkerhetstiltak.

Men tirsdag sa Olmert at vestlige nasjoner bør handle snart for å endre situasjonen på Gazastripen. Han mener en slik styrke kan motvirke Hamas’ innflytelse i det palestinske området. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus