Saksøker Yahoo! etter fengsling

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kinesisk journalist saksøker Yahoo! for å ha gitt informasjon som ledet til hans fengsling til kinesiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinesiske journalisten Shi Tao saksøker søkemotorgiganten Yahoo! for å ha gitt informasjon om hans identitet til kinesiske myndigheter. Shi Tao ble fengslet for å ha lekket statshemmeligheter etter at han brukte Yahoo! Mail til å videresende et offisielt diktat om at journalister ikke fikk skrive om årsdagen for demonstrasjonene på Den Himmelske Fredsplass. Kinesiske myndigheter ba om å få utlevert brukerinformasjon fra Yahoo!, hvilket førte til at Shi Taos identitet ble avslørt og at han ble fengslet for 10 år.

Kritisert for samarbeid

Både Yahoo! og Google har blitt kritisert for sitt samarbeid med kinesiske myndigheter, spesielt for å sensurere nettsøk på ord som demokrati, menneskerettigheter og informasjon om studentprotestene på Den Himmelske Fredsplass.

Yahoo! har blitt stemplet som en versting av organisasjonen Reporters without Borders, særlig etter at de ga informasjon som ledet til arrestasjonen både av Shi Tao og dissidenten Wang Xiaoning. Xiaoning hadde skrevet poster om demokrati på Yahoo!s debattsider, og ble også identifisert etter at Yahoo! overlot informasjon til myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yahoo! svarte nylig på kritikken ved å uttrykke sin misnøye med at kinesiske borgere blir fengslet fordi de ytrer sine politiske synspunkter på internett. Samtidig la de til at selskaper som opererer i Kina må gjøre det i henhold til kinesisk lovgivning.

Pris for pressefrihet

Det var på en konferanse for redaktører fra hele verden at Shi Taos mor annonserte at han vil delta i et felles søksmål mot Yahoo! initiert av World Organisation for Human Rights USA. De saksøker både Yahoo! i USA og datterselskapet Alibaba.com i Kina, og ønsker å bruke amerikansk lovgivning angående tortur og brudd på internasjonal lov.

På konferansen fikk Shi Tao en pris for sitt bidrag til pressefrihet in absentia. Han sitter fengslet på tredje året i Kina.

Les også: Kina dropper tvangsregistrering