– Har ikke forsøkt å holde saken hemmelig

– Har ikke forsøkt å holde saken hemmelig
– Har ikke forsøkt å holde saken hemmelig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepolitimesteren i Oslo sier politiet ikke har gjort noe for å holde det hemmelig at en mann døde under en pågripelse i 2004.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble det kjent at politiet i fjor fikk 50.000 kroner i bot etter pågripelsen.

- Vi har ikke gjort noe for å holde dette hemmelig, men har forholdt oss slik vi gjør i alle saker der polititjenestemenn er involvert, sier visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt til NTB.

Han mener påstanden om at saken ikke har vært kjent, er en sannhet med modifikasjoner.

- Da mannen døde i 2004, var det en del oppmerksomhet. Men at man ikke fulgte opp resultatet fra SEFOs gransking er ikke politiets ansvar, sier han, og understreker at det ikke er politiets ønske at slike saker skal være hemmelige.

Han kjenner heller ikke til at lignende saker har funnet sted i Oslo uten at offentligheten kjenner til dem.

Aktiv offentliggjøring

Advokat Tor Erling Staff kritiserer i Dagsavisen tirsdag politiet for å ikke ha rutiner for å informere offentligheten ved slike hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ingen fast praksis for å aktivt gå ut og offentliggjøre. Men det er kommet forslag om at slike saker skal offentliggjøres fra politiet, og det har vi ingen betenkeligheter med, sier Andresen.

Dette er det imidlertid ikke opp til Oslo-politiet å avgjøre om dette blir det av praksisen.

Andresen er enig i at mer åpenhet fra politiets side også vil gi dem større troverdighet.

Skjerpet rutinene

Ifølge politimesteren ville boten politiet fikk ha vært større om ikke de like etter hendelsen hadde skjerpet sine rutiner ved pågripelser.

- Basert på obduksjonsrapporten og erfaringer fra helsevesenet sendte jeg dagen etter dødsfallet ut en klargjøring og innskjerping av rutinene under pågripelser. Blant annet skal ansiktet til enhver tid være synlig slik at man kan se endringer i tilstanden, sier Andresen.

Han understreker at ingen form for tildekking skal skje slik som var tilfellet under pågripelsen i 2004, og beklager samtidig det tragiske utfallet denne pågripelsen fikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Minner om Guantanamo

SVs justispolitiker Olav Gunnar Ballo er rystet over politiets oppførsel:

- Jeg er rystet over at en sånn sak kan holdes unna offentligheten i lang tid. Beskrivelsen av den volden som utøves under pågripelsen gir assosiasjoner til Guantanamo. Å bruke belte på bein, håndjern på armer og en lufttett hette over ansiktet er handlinger man overhodet ikke skal ha rom for i Norge, sier Ballo til NTB.

Han mener det er på tide med en fullstendig uavhengig gransking av politiets maktbruk, i lys av både denne saken og Obiora-saken.

- Arne Johannessens uttalelser om «godt politiarbeid», som han riktignok har beklaget i ettertid, har fått meg til å tenke gjennom hvilke holdninger man har i norsk politi. Mer og mer tyder på at det er behov for en full gjennomgang, sier han. (©NTB)

Les også: Kvalt under pågripelse i Oslo