Kvalt under pågripelse i Oslo

Politiet i Oslo fikk i fjor 50.000 kroner i bot av Riksadvokaten for å ha kvalt en 44 år gammel mann under pågripelse. Først nå er saken kjent. Sjokkerende hemmelighold, mener Tor Erling Staff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette som skjedde i 2004, er det fjerde tilfellet hvor personer har mistet livet som følge av kveling under pågripelse siden 1990, melder Dagsavisen.

Svenske Robert Michael Aconcha-Kohn ble pågrepet på Ansgar hotell i Oslo, fordi han angivelig skulle ha laget bråk. Politiet la ham i håndjern og bandt bena hans sammen med et belte. Så dekket de ansiktet hans med en anorakkhette som ble bundet fast.

Mannen ble tatt med til Oslo legevakt for psykiatrisk behandling. Anorakkhetta hadde da sittet på i 16 minutter, og ifølge Riksadvokaten var mannen da blå i ansiktet og pustet ikke lenger. En drøy time senere var han død.

Saken ble holdt unna offentligheten, også da politiet i fjor fikk bot av Riksadvokaten for overgrepet.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff som har vært bistandsadvokat i flere av de andre politiovergrepssakene, er sjokkert over hemmeligholdet i denne saken:

- I en så alvorlig sak burde Riksadvokaten åpenbart ha informert offentligheten. At det skjer mye rart i det skjulte vet vi, men når en sak behandles i påtalemyndighetens øverste instans, og det dreier seg om dødsfall under en pågripelse, da burde noen ha forstått at dette er en sak samfunnet bør få kjennskap til, sier han til Dagsavisen.

Staff mener Riksadvokaten bruke saken for å gå gjennom sine rutiner, men førstestatsadvokat Knut H. Kallerud hos Riksadvokaten avviser kritikken:

- Det er meget sjelden at Riksadvokaten av eget tiltak offentliggjør avgjørelser i straffesaker. Det hender vi sender ut pressemeldinger eller lignende, men det er gjerne der hvor det har vært stor offentlig oppmerksomhet om saken og mange henvendelser hit, sier Kallerud til Dagsavisen.

Han legger til at saken uansett ble gjort kjent internt for alle i politiet og i påtalemyndigheten.

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Personvernpolicy