Ikke MIN datter!

<p class="hidden"> </p>
 

<p Mannssjåvinistiske, reaksjonære menn ser ut til å ha godt av å få døtre. Kanskje de tenker seg om neste gang de oppfører seg som steinaldermenn. Det kunne vært deres datter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Kanskje vil mannssjåvinistene tenke seg om en gang til, når de får egne døtre, kommenterer Heidi Nordby Lunde.

NYLIG KUNNE vi i Washington Post lese om hvordan faren til den smellvakre stavhopperen Allison Stokke reagerte på all oppmerksomheten datteren har fått for sitt utseende. Hver dag går Allan Stokke gjennom nettsider, sjekker kommentarer og meldinger, på utkikk etter personer som kan tenkes å forfølge datteren og forgripe seg på henne.

- Dette begynner å gå litt langt, sa en bekymret fars assistent til Dagbladet.no.

IKKE MIN DATTER, tenkte kanskje Allisons far. Akkurat som den tidligere svenske toppsjefen Lars Engström. Da det gikk opp for han at datteren hans bare var noen år unna å oppleve å bli behandlet slik han selv pleide å behandle unge kvinner, skrev han bok om sin egen mannssjåvinisme. Han fortalte at han hadde kasta søknader fra kvinner rett i søpla - fordi de var kvinner. Sexvitser om kvinnelige ansatte var dagligdags, og det var greit at mannlige ledere kjøpte sex på reise for jobben. Menn som hentet unger i barnehagen ble baktalt. Det var en kvinneoppgave.

ALLISON STOKKES far er advokat. Som advokat forsvarer man til tider mennesker man selv kanskje ikke ville bedt hjem på vafler. Men noen ganger så sier også vigøren i forsvaret litt om karakteren. Som den gang Allan Stokke forsvarte sønnen til en sheriff som hadde deltatt i en gjengvoldtekt som ble videofilmet. Da Stokke endelig gikk med på at jenta som ble voldtatt ikke hadde latt som om hun var bevisstløs, brukte han det mot henne. Hun kunne jo umulig ha fått psykiske problemer etter voldtekten, eller følt noe smerte. Hun var jo bevisstløs. Og da var det vel greit. Han forsvarte også en politimann som ba en kvinnelig stripper beføle han til han ejakulerte, etter at han hadde stoppet henne på vei hjem fra jobb.
- Hun fikk det hun ville ha, sa Stokke. Og retten var enig med han.

VEL Å MERKE har ikke Allison Stokke gjort noe annet enn å utøve sin idrett og å være en flott jente i tillegg. Mon tro om det ikke hadde vært sunt for pappa Allan å møte fedrene til de to jentene hvis overgripere han forsvarte. For han syntes å mene det var greit, så lenge det ikke er hans datter. Og hun synes til gjengjeld det er ubehagelig å få så mye uønsket oppmerksomhet kun på grunn av utseende sitt.

EN VENN av meg har fått to døtre, som nå er fem og to år. Fra mildt sagt å harselere rundt kvinners rettigheter, ble han feminist over natta. Ikke pokker om hans døtre ikke skulle ha de samme mulighetene som han. Og andre jentepappaer nikket ivrig, mens de uten barn holdt klokelig kjeft.

Dersom du er kvinne og har tatt opp seksuell trakassering eller det å ha blitt urettferdig behandlet som sådan, så har du sikkert også sett mennene som himler med øya som «herregud, det må du da tåle». Samtalen går også fort over på et annet tema, spesielt hvis det ikke er andre kvinner der som støtter deg.

MEN KANSKJE det er håp dersom norske mannssjåvinister får flere døtre. For slikt skal ikke skje med deres døtre, nei.

Tror du det hjelper at fedre ønsker de samme mulighetene for døtrene sine? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy