Genet for venstrehendte er avslørt

Genet som gjør at noen mennesker blir keivhendte er nå funnet, hevder en finsk forsker. Juha Laurén peker på genet LRRTM1 som hovedårsak til at folk blir venstrehendte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske tennisspilleren Rafael Nadal langer ut etter en ball - med keiva. En finsk og en britisk forsker mener nå at de har identifisert genet som gjør at enkelte mennesker bruker venstre hånd mer enn den høyre. Foto: Scanpix/ ReutersDen spanske tennisspilleren Rafael Nadal langer ut etter en ball - med keiva. En finsk og en britisk forsker mener nå at de har identifisert genet som gjør at enkelte mennesker bruker venstre hånd mer enn den høyre. Foto: Scanpix/ Reuters

Juha Laurén har undersøkt to lite kjente genfamiliers funksjoner i hjernen. I samarbeid med kollegaen Clyde Francks fra det britiske Oxford-universitetet identifiserte han genet som gjør at noen bruker venstre hånd framfor høyre.

- Vi oppdaget at en viss form av genet LRRTM1 gjør at man blir venstrehendt, forteller Laurén ifølge en melding fra det finske nyhetsbyrået FNB mandag. Laboratorieforsøk viser at LRRTM1 fungerer aktivt allerede på fosterstadiet blant både mus og mennesker.

Forskerne tror at dette genet gjør det mulig for høyre og venstre hjernehalvdel å utvikle seg til frittstående enheter. Disse enhetene kan så fungere uavhengig av hverandre, het det videre i meldingen fra FNB.

De to forskerne har gjennomført sitt arbeid ved universiteter i Helsingfors og Yale-universitetet i USA. Oppdagelsen gir verdifull ny viten om hvordan hjernen fungerer, men mye arbeid gjenstår ennå med å undersøke menneskets rundt 23.000 gener. (©NTB)


Personvernpolicy