Puttet seg inn i golfhistorien

Puttet seg inn i golfhistorien
Puttet seg inn i golfhistorien

Suzann Pettersen skrev norsk golfhistorie søndag da hun vant LPGA-mesterskapet i Havre de Grace.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang en norsk golfspiller vinner en Major-turnering. «Tutta» satte konkurrentene til veggs med en sisterunde som besto av seks birdies, en bogey og resten par – deriblant verdens herligste parputt på siste hull.

Hun hadde to slag på å få ballen i hullet fra ni meter. Første forsøk stoppet sju centimeter fra hullet, og resten var barnemat.

– Dette er forbløffende. Jeg har så vidt smakt på å vinne en turnering, og nå har jeg en Major, sa hun.

Turneringen i Maryland er årets annen Major-turnering for kvinner. Seieren ga «Tutta» 1,8 millioner kroner inn på kontoen. Det er annen gang Pettersen går til topps i en LPGA-turnering. Også med sin første seier i mai skrev hun norsk golfhistorie.

– Dette er en enestående prestasjon av Norges for tiden beste kvinnelige idrettsutøver, uansett idrett. Hennes prestasjoner denne sesongen har virkelig satt Norge på golfkartet, stråler Norges Golfforbunds sportssjef Frode Scheie.

Suzann Pettersen gikk 14 slag under par totalt. Karrie Webb fra Australia ble nummer to, slått med ett slag etter en tett og spennende duell.

Klart svar

For to og en halv måned siden pådro Tutta seg mistanker om dårlige nerver da hun i årets første Major-turnering i California kastet bort en sikker seier ved å spille de siste fire hullene fire slag over par.

Selv om hun for så vidt har motbevist det med storspill i Solheim Cup to ganger allerede, fjernet hun den mistanken ettertrykkelig søndag. Hun ble nemlig presset knallhardt av Webb og Min Na-on på sisterunden i Maryland, og svarte med å heve spillet sitt.

– Jeg lærte av det jeg opplevde i april. Jeg følte presset i dag, men denne gang sto jeg imot, sa Suzann Pettersen.

Tutta startet dagen ett slag bak 18-årige Min, ett foran Webb. Hun gikk i lederballen sammen med sørkoreaneren og var i ledelse etter sju hull.

Min doblet sin ledelse med birdie på 4. hull, men Tutta svarte med birdie på 5. hull. Det ble for mye for Min, som med tre strake bogeys raste nedover på lista. Med birdie på 8. og bogey på 9. hull var Tutta halvveis ett slag foran Webb, som hadde tre birdies og to bogeys på de første ni hullene.

Hevet lista

Så hevet samtlige tre tetspillere lista. Webb, som gikk en gruppe foran Tutta, senket birdies på 11., 14., 17. og 18. hull. Min spilte seg inn i seierskampen igjen med fire strake birdies på 13. til 16. hull.

Suzann Pettersen lot seg verken stresse eller knekke, og svarte med egne birdies på 10., 13., 15. og 17. hull. Det var akkurat nok. Da hun senket parputten på siste green, hadde hun ett slag til gode på Webb og to på Min.

– Jeg husket det som skjedde henne i april, og gjorde alt jeg kunne for å legge press på henne. Hun sto imot alt, og har all grunn til å være stolt av seg selv. Hun viste mot og guts og selvsikkerhet, sa Webb.

Resten av verdenseliten var langt bak. Verdensener Lorena Ochoa endte på delt sjetteplass, tidligere verdensener Annika Sörenstam på delt 15.-plass. Michelle Wie, kvinnelig golfsports kanskje mest omskrevne spiller, endte sist av de 84 som greide cuten – 35 slag bak Tutta.

Wie har utfordret de beste mannlige spillerne. I helgen var Suzann Pettersen i en helt annen klasse enn henne. (©NTB)

Personvernpolicy