- Tannleger må melde overgrep

Barneombud Reidar Hjermann mener tannleger skal samarbeide tettere med barnevernet for å avsløre seksuelle overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tannleger ser barn regelmessig og kan se på atferden til barnet om det kan ha vært utsatt for overgrep, sier barneombud Reidar Hjermann til NRK.

Han ønsker at tannleger skal samarbeide tettere med barnevernet, etter modell fra en ordning i Sverige der mange overgrep er blitt avdekket etter at tannlegene har slått alarm.

Tannlegene er de eneste helsearbeiderne som møter barna regelmessig gjennom alle barne- og ungdomsårene. Spesialist i barnetannpleie, Anne Rønneberg, mener at tannleger kan se på barnets atferd om det er blitt misbrukt.

- Vi vet at det forekommer oralsex. Det er klart at barnet da vil få et spesielt forhold til munnen sin. Andre barn får et uttrykksløst ansikt og blir apatisk. Det gjør sterkt inntrykk på en behandler å se et lite barn som ikke reagerer på smerte. Det renner stille tårer, og barnet bare ligger der og gaper, sier hun til NRK.

Helsepersonell er lovpålagt å melde fra hvis de har mistanke om at et barn blir utsatt for overgrep. Likevel kommer bare 5 prosent av bekymringsmeldingene til barnevernet fra helsepersonell. Barneombud Reidar Hjermann ber alle helsearbeidere om å ta dette på alvor. (©NTB)


Personvernpolicy