VURDERER Å ENDRE STRAFFELOVEN:Vil stoppe risingen av norske barn

Vil stoppe risingen av norske barn
Vil stoppe risingen av norske barn
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plan Norge mener rettsvesenet gir grønt lys for fysisk avstraffelse av barn. Nå vurderer barneminister Karita Bekkemellem å gripe inn. - Det er ikke greit å gi barn ris, sier statssekretær Kjell Erik

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellems statssekretær utdyper:

- Vi vurderer om det er behov for å skjerpe lovverket, og synes det er feil av foreldre å gi barna sine ris. Foreldre har mange andre måter å vise autoritet på uten å bruke fysisk avstraffelse, sier Øie til ABC Nyheter.

Organisasjonen Plan har tatt opp rettspraksisen de mener bryter med FNs barnekonvensjon med både Bekkemellem og justisminister Knut Storberget.

- Problemet her er at domstolene feiltolker, og dermed bryter norsk rettspraksis med barnekonvensjonen. Det kan virke som om noen i domstolene lever på 1920-tallet, og at dette skyldes kompetansemangel, sier seksjonsleder for menneskerettigheter i Plan, Ann-Kristin Vervik.

Og viser blant annet til en sak som var oppe i tingretten i Salten i fjor (se side 2 i dokumentet). Her ble en 49 år gammel mann frifunnet etter å blant annet helt såpevann i munnen på sin stesønn. I en høyesterettsavgjørelse om fysisk avstraffelse av barn fra 2005, ble en mann som ga de to stebarna sine ris med flat hånd dømt, men på feil lovgrunnlag, mener Plan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnekonvensjonen åpner nemlig ikke for vold i oppdragelsesøyemed, og artikkel 37 i konvensjonen legger ned et absolutt forbud mot nedverdigende behandling eller straff.

- Det er en mangel på forståelse for at barns rettigheter er menneskerettigheter, og at straffeloven også er for barn, kommenterer Vervik.
Karita Bekkemellems statssekretær lover å følge opp saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har jo merket oss de domsavsigelsene som har vært, og på bakgrunn av det vil vi vurdere om det er behov for å skjerpe loven, sier Kjell Erik Øie.

Justisdepartementet jobber for tiden med en ny versjon av straffeloven, og Øye opplyser at departementene skal diskutere fysisk avstraffelseav barn i høst.

- Vi mener norsk lov er i tråd med barnekonvensjonen, men det er alltid vurderinger som må gjøres i forbindelse med nye lover.

I svarbrevet til Plan skriver imidlertid ministrene Bekkemellem og Storberget at de ikke ser «bort fra at påtalemyndigheten vil kunne finne en anledning til å bringe en ny sak om fysisk avstraffelse av barn inn for Høyesterett med sikte på en fornyet vurdering av spørsmålet».

(illustrasjonsfoto og foto av Karita Bekkemellem: begge Scanpix)