Vålerenga klarte å rote bort to poeng mot tabelljumbo Odd Grenland. - Fy f****, vi er ett bånnlag, sier Espen Knutsen i Klanen til ABC Nyheter.

Klanen er svært skuffet over eget lag for tiden. - Vi er et bånnlag, sier de til ABC Nyheter.

Mål: 0-1 Ståle Stensaas (63), 0-2 Erling Knudtzon (72), 1-2 Pontus

Segerström (76), 2-2 Somen A Tchoyi (80), 3-2 Daniel Nannskog (90).

Dommer: Tom Henning Øvrebø, Nordstrand.

Gult kort: Christian Keller, Stabæk, Stefan Gislason, Ezekiel Bala, Lyn Oslo.

Stabæk seiler opp som en sterk medaljekandidat. Søndag sto de bak en imponerende snuoperasjon som endte med tre poeng mot Lyn Oslo.

Lyn så ut til å være på vei mot seier da laget tok to måls ledelse i annen omgang, men tre mål på det siste kvarteret avgjorde for Stabæk. Daniel Nannskog ble matchvinner i siste minutt.

– Utrolig deilig å vinne ja, men enda bedre er måten det skjer på, sier Tonje Asmyhr til ABC Nyheter etter kampen.

Lederen av Stabæk Support mener det beste laget vant.

- Fullt fortjent at vi vinner til slutt. Lyn var ikke gode i det hele tatt.

Mot spillets gang

Oppgjøret luktet lenge uavgjort og målløst, men det endret seg en time ut i kampen. Stabæk kom ut i annen omgang for å vinne. De presset Lyn bakover og kom til et par sjanser det første kvarteret. I stedet scoret gjestene.

I det 62. minutt fikk Lyn frispark. Ståle Stensaas stilte seg opp, lurte ballen rundt muren og inn i hjørnet av mål. Dermed ledet Lyn mot spillets gang.

Stabæk presset på og ble «belønnet» med kontring mot og tomålsledelse til Oslo-laget. Formspilleren Espen Hoff ble spilt fri på venstre og fant Erling Knudtzon på motsatt side. Alene gjennom mot Jon Knudsen i Stabæk-målet gjorde han ingen feil og satte ballen sikkert i mål.

Fire minutter senere kom reduseringen. Midtstopper Pontus Segerström steg høyest i feltet og stanget ballen inn. En god prestasjon av den solide svensken.

I det 80. minutt ble det utligning. Denne gang ble Somen A. Tchoyi spilt fri på straffemerket. Derfra klinket han til og ballen gikk rett i nettaket. En nydelig avslutning.

Egen klasse

Stabæk jaget vinnermålet og fikk gode sjanser ved Daniel Nannskog og Gunnarsson. Det gikk mot full tid, og uavgjort virket sannsynlig, men Nannskog ville det annerledes. Tchoyi dro seg flott fri og fant Nannskog.

En imponerende snuoperasjon var dermed komplett.

- Enten så holder jeg med ett lag som gir opp, eller så er de dårlig trent. Det er ett av to, sier Aslak Arntsen i Bastionen etter kampen.

- Stabæk står på hele veien og vinner fortjent. Jeg tror neppe Eddie Gustafsson er særlig fornøyd i dag.

- Noen spesielle du synes sviktet i dag?

- Kollektivt veldig dårlig. Men enkeltprestasjonen på målene var bra, men utover det, begredelig, sier Arntsen om Lyns innsats på Nadderud.

Vålerenga – Odd Grenland 1-1 (1-0)

10.367 tilskuere

Mål: 1-0 Rune Lange (39), 1-1 Fredrik Gulsvik (90).

Dommer: Kristoffer Helgerud, Lier.

Gult kort: Espen Ruud, Odd Grenland.

Rødt kort: Espen Ruud (90, to gule), Odd Grenland.

Innbytter Fredrik Gulsvik (17) reddet dagen for Odd Grenland da han utlignet til 1-1 og stjal ett poeng med scoring tre minutter på overtid mot Vålerenga søndag.

Gjestene var redusert til ti mann etter utvisning (to gule kort) av Espen Ruud noen sekunder på overtid. Skienslaget lå under 0-1 da 17-åringen fikk en mulighet ut fra intet og dundret ballen i mål bak Arni Gautur Arason.

- Jeg har aldri vært så glad for ett poeng noen gang, sier Bent Ole Kaldussæter til ABC Nyheter på vei hjem fra hovedstaden.

- Vi spiller bedre enn det vi har gjort i hele år og det er deilig at vi får poeng. Faktisk synes jeg det er greit med ett uavgjortresultat i kampen, fortsetter Oddrane-sjefen.

Et hav av sjanser mot Fredrikstad, men ingen nettkjenning, hadde hjemsøkt Rune Lange de siste 14 dagene. Men to minutter senere snudde tilværelsen. Daniel Fredheim Holm slo perfekt inn fra dødlinja og traff den tidligere Tyrkia- og Belgia-proffen perfekt på pannebrasken.

Fire minutter ut i annen omgang misbrukte Christian Grindheim en mulighet fra straffemerket for hjemmelaget etter at Espen Ruud holdt en Vålerenga-spiller nede på innlegg. Jarstein reddet forsøket mesterlig.

Vålerenga styrte kampen, men slet med å produsere store målsjanser. Og verre var det med skienslaget – før Gulsvik reddet dagen vel og lenge på overtid.

Vålerenga har fortsatt bare to seirer på ni kamper så langt. Odd Grenland har kun seier mot Aalesund hittil i sesongen.

- F***, nå er jeg bare sur, sier Espen Knutsen i Klanen til ABC Nyheter. Og utdyper;

- Når vi ikke slår ett bånnlag, ja da er vi ett bånnlag selv. Se på noen av spilleren våre i dag da. Jalland er jo forferdelig. Og det er komplett umulig å se at Storbæk er landslagsspiller. Det går for sakte fremover når vi har muligheten. Nei, det er bare trøstesløst hele greia. Akkurat nå ser jeg svært mørkt på hele greia. sier en svært skuffet Knutsen avslutningsvis.

Rosenborg – Fredrikstad 1-1 (1-0)

18.007 tilskuere

Mål: 1-0 Miika Koppinen (37), 1-1 Tarik Elyounoussi (61).

Dommer: Brage Sandmoen, Kjelsås.

Gult kort: Pål André Czwartek, Raio Piiroja, Ismael Beko Fofana, Rami Shaaban, Fredrikstad.

Rosenborg og Fredrikstad hadde til sammen 15 utlendinger i startoppstillingene. Kampen endte broderlig nok 1-1.

Fredrikstad åpnet uten respekt for Rosenborg og spilte tøft og hardt i åpningen av kampen, men trønderne tok raskt kommandoen på Lerkendal.

Hjemmelaget kom til sin første skikkelige mulighet da Daniel Braaten skjøt hardt rett på Rami Shaaban etter 25 minutter. Det var starten på en meget sterk Rosenborg-periode.

Trønderne presset på og fikk sitt helt fortjente ledermål åtte minutter før pause. Miika Koppinen gikk himmelhøyt og stanget inn 1-0 etter en corner hvor FFK-keeper Rami Shaaban var ute på bærtur.

Ufortjent utligning

Fredrikstad satte inn Raymond Kvisvik ti minutter ut i annen omgang, og det satte mer fart i bortelaget. Stortalentet Tarik Elyounoussi spilte en sterk kamp og mot spillets gang utlignet han etter 61 minutter.

- Meget sterkt å holde helt inn av gutta. Deilig at vi får med oss poeng fra Lerkendal, sier Ulf Berg i Plankehaugen til ABC Nyheter etter kampen.

- Alle mener det var et ran, er du enig?

- Tja, jeg holder meg til å si at det er sterkt å ta ett poeng i en vanskelig bortekamp, svarer Berg.

Etter halvspilt annen omgang følte hjemmelaget seg snytt for straffe da Daniel Braaten ble lagt i bakken inne i feltet. Dommer Brage Sandmoen vinket spillet videre, etterfulgt av enorm pipekonsert fra hjemmepublikum og ville protester fra de hvitkledde på banen.

- At Szwartek ikke vises ut er en skandale. Jeg har for vane å ikke klage på dommeren, men det er uforståelig at han ikke vises ut med to gule, sier Bjørn Lyngen i Kjernen.

Ampert

Rosenborg-dominansen var total mot slutten av kampen, og hjemmelaget hadde flere store sjanser, blant annet ved Braaten og Yssouf Kone som hadde skudd i nettveggen.

- Det er et tap for fotballen at vi ikke vinner kampen. FFK var dårlig på absolutt alt, til og med på å forsvare seg. Det var fullstendig lekestue, fortsetter Lyngen.

Kone spilte fra start fordi Steffen Iversen fortsatt hadde smerter etter ribbeinsbristen i landskampen onsdag. Iversen kom inn etter 77 minutter uten å gjøre noe fra eller til for hjemmelaget.

Lyngen i Kjernen var skuffet over å miste to poeng, men ser ikke mørkt på fremtiden.

- Nei, fortsetter vi å spille som vi gjorde i dag går det hele veien inn. Vi var faktisk meget bra i dag tross bare ett poeng. Jeg er fornøyd med gutta, spesielt Tettey var god. Han har befestet sin rolle som sentral midtbanesjef.

Tromsø – Aalesund 0-2 (0-0)

5856 tilskuere

Mål: 0-1 Lasse Olsen (76), 0-2 Tor Hogne Aarøy (88).

Dommer: Svein-Erik Edvardsen, Hamar.

Gult kort: Lars Iver Strand, Tore Reginiussen, Tromsø, Gustave Bahoken, Tor Hogne Aarøy, Karl Oskar Fjørtoft, Aalesund.

Lasse Olsen og Tor Hogne Aarøy scoret målene da Aalesund påførte Tromsø årets første tap på Alfheim.

Aalesund skapte to sjanser i annen omgang og scoret på begge. Kvarteret før full tid steg Lasse Olsen til værs og nikket Aalesund i ledelse. Hjemmelaget spilte sin svakeste hjemmekamp for året, og maktet ikke å sette gjestene under press. Derfor var det ikke ufortjent at Tor Hogne Aarøy flikket inn 2-0 etter et hjørnespark to minutter før slutt.

– Vi var ikke gode nok i dag, vi skapte ikke nok sjanser. Det virket som om Aalesund hadde mer lyst til å vinne enn oss, sa TIL-trener Steinar Nilsen til NTB.

Voldsom laginnsats

Med seieren har Aalesund kontakt med lagene på riktig side av nedrykksstreken.

– I dag sto vi fram med en voldsom laginnsats, med stor L. Vi var veldig kompakte bakover, og tok godt vare på de overgangene vi fikk, sa AaFK-trener Per Joar Hansen.

Islendingen Haraldur Gudmundsson ruvet i gjestenes midtforsvar, og fra sjefen selv vanket det godord.

– Haraldur gjorde en kanonkamp. Han kommer snart inn på det islandske landslaget. Det har jeg sagt før, og jeg mener det ennå, sa Hansen.

Kan bli verre

Sigurd Rushfeldt kunne gitt hjemmelaget en tidlig ledelse, men headingen fra seks meters hold gikk utenfor. Vadsøværingen sutrer ikke for det.

– Vi kommer sikkert til å prestere enda dårligere enn det her senere, sa han med glimt i øyet.

Lasse Olsen hadde på sin side to gode sjanser i 1. omgang, men begge ble reddet av Tromsø-keeper Sead Ramovic. Martin Knudsen hadde hjemmelagets største sjanse i kampen etter 64 minutter. Avslutningen på et godt innlegg fra innbytter Ruben Yttergård Jenssen gikk dessverre for Knudsen stolpe ut.

– Det var en typisk stang-ut-kamp, bokstavelig og billedlig talt, sa Nilsen.

Brann – Lillestrøm 3-1 (0-0)

17.455 tilskuere

Mål: 1-0 Martin Andresen (str. 54), 2-0 Thorstein Helstad (58), 3-0 Helstad (68), 3-1 Olivier Occean (88).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: Bengt Sæternes, Martin Andresen, Tijan Jaiteh, Brann, Olivier Occean, Frode Kippe, Khaled Mouelhi, Lillestrøm.

Thorstein Helstad avgjorde da Brann inntok tabelltoppen i eliteserien med 3-1 mot Lillestrøm. Først skaffet han straffesparket som ga Brann ledelse, så scoret han to ganger til.

Lillestrøm burde ledet toppkampen ved pause etter å ha dominert første omgang, men Brann kom sterkt etter hvilen og scoret tre ganger før Olivier Occean fikk inn et trøstemål mot slutten.

Hjemmelaget slo an tonen allerede etter 27 sekunder, men Heinz Müller fikk en hånd på skuddet fra Petter Vaagan Moen. Gjestene fra Romerike slo raskt tilbake, og Occean hadde to store muligheter til å gi kanarifuglene ledelsen. Først headet canadieren i tverrliggeren, og neste avslutning fra fem meter ble reddet på streken av Kristjan Sigurdsson.

Snaue halvtimen ut i åpningsomgangen, utnyttet gjestene en feilpasning av Tijan Jaiteh, og Arild Sundgot kom alene med Håkon Opdal. Landslagsmålvakten var lynraskt nede og avverget skuddforsøket. Magnus Myklebust snappet opp returen, men Armann Bjørnsson fikk stoppet skuddet på målstreken.

Ampert

Begge lagene hadde tenningsnivået på topp, noe seks gule kort indikerer. Fire av disse ble delt ut etter 33 minutter, da det kokte over for flere av spillerne. Frode Kippe var litt hardhendt i en duell med målvakt Håkon Opdal, og havnet selv på ryggen i Brann-målet etter livgrep fra Bengt Sæternes.

Også Martin Andresen og Olivier Occean var såpass aktive at de ble notert i dommeren sin bok.

Brann benyttet tydeligvis pausen godt, og rødtrøyene gikk offensivt til verks etter hvilen. Annen omgang var sju minutter gammel da Thorstein Helstad gikk i bakken innenfor 16-meteren etter en løpsduell med Pål Steffen Andresen.

Dommer Svein Oddvar Moen pekte ubønnhørlig på straffemerket, til forståelige protester fra Lillestrøm-spillerne. Kaptein Martin Andresen sendte Müller til høyre og ballen til venstre, og vertene hadde festet grepet.

Brann-fest

Etter ledermålet virket det som luften gikk litt ut av gjestene, og bergenserne fikk kampen inn i sitt spor. Ti minutter etter straffemålet satte Petter Vaagen Moen i gang et raid på midtbanen og spilte fri Jan Gunnar Solli på høyresiden. Innlegget ble headet videre fra Bengt Sæternes på hodet til en umarkert Helstad som enkelt kunne sette inn sitt sjette mål for sesongen.

Midtveis i avslutningsomgangen var det klart for hedmarkingens sjuende nettkjenning alene med Heinz Müller, etter fint gjennomspill fra Martin Andresen. Helstad er alene på scoringstoppen, slik Brann er det på tabelltoppen.

Brann hadde også målvakt Håkon Opdal, som bekreftet fin form og sto fram som en matchvinner, spesielt for hvilen da Lillestrøm jaget ledermålet. Landslagsmålvakten skal ha mye av æren for at Brann hang med i kampen til pause.

Slik ser tabellen i Tippeligaen ut etter 9. serierunde.