- Ila landsfengsel gjorde ingen feil

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ila landsfengsel gjorde ingen feil da en 28 år gammel forvaringsfange rømte under en kortvarig permisjon fredag, sier fengselsdirektør Knut Bjerkeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB- Kjell Barøy): Den 28 år gamle forvaringsfangen, også kjent under kallenavnet «Kannibalen», stakk av under en endagspermisjon midt i Oslo sentrum fredag ettermiddag.

28-åringens var halvannet døgn på frifot, før han ble pågrepet søndag formiddag i Hamar-traktene.

- Pågripelsen skjedde uten dramatikk og etter tips, sier politiadvokat Per Zimmer til NTB.

Permisjon og framstilling

Forvaringsfangen var på permisjon med ledsager og ikke på såkalt framstilling da han stakk av, understreker Bjerkeid

- Forskjellen på permisjon med ledsager og såkalt framstilling er at ledsageren eller ledsagerne ikke behøver å ha øyekontakt med fangen hele tiden under permisjoner, sier Bjerkeid.

Han forklarer at rømmingen fredag skjedde under et butikkbesøk i Oslo sentrum.

Ledsageren var delvis sammen med 28-åringen inne i butikken, men ventet også en del av tiden utenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke brudd på regelverk

- Dette er ikke brudd på regelverket vårt, men helt i samsvar med regelverket som legger til rette for at også forvaringsfanger må gis trening til å greie daglige, praktiske situasjoner med sikte på at de skal tilbake til samfunnet, sier Bjerkeid.

Han minner om at mange forvaringsfanger skal tilbake til samfunnet.

- Da kan de ikke greie seg uten trening under fengselsoppholdet. Løslater vi folk uten å ha gitt dem trening, skaper vi utrygghet, sier Bjerkeid.

Alvorlige trusler

28-åringen ble i 2005 ble dømt for alvorlige trusler og tvang mot unge jenter. Blant annet ble han dømt for å ha truet med å spise yngre jenter, derav kallenavnet.

Via internett kom 28-åringen i kontakt med yngre jenter. Han truet blant annet med å ha sex og spise dem. Han ble dømt til en makstid på fire års forvaring i august 2005. Ifølge politiet lider han av en alvorlig personlighetsforstyrrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I den siste dommen har han ikke øvet fysisk vold mot noen, men opptrådt svært truende og aggressivt mot unge jenter, ifølge politiadvokat Per Zimmer.

- Han er ikke direkte farlig, men kan ha en skremmende atferd, særlig overfor unge kvinner. Men han har ikke hatt aggressiv atferd i det siste, sier Zimmer til NTB (©NTB)