«Kannibalen» rømte fra fengselspermisjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 28 år gammel forvaringsfange som er dømt for blant annet å ha truet med å spise yngre jenter, rømte fredag formiddag under en kortvarig permisjon fra Ila fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Linus Hauge og Trine Andersen): Mannen fikk kallenavnet «Kannibalen» da han i 2005 ble dømt for alvorlige trusler og tvang mot unge jenter.

– Det stemmer at det er denne mannen som har rømt. I den siste dommen har han ikke øvet fysisk vold mot noen, men opptrådt svært truende og aggressivt mot unge jenter, sier politiadvokat Per Zimmer til NTB.

Mannen rømte da han hadde en éndags permisjon i Oslo. Rømmingen skjedde på Karl Johan klokka 12.30 fredag. Mannen hadde en ledsager fra Ila fengsel med seg.

– Han klarte å rømme i et uoppmerksomt øyeblikk, sier Zimmer.

Skremmende atferd

Via internett kom 28-åringen i kontakt med yngre jenter. Han truet blant annet med å ha sex og spise dem. Han ble dømt til en makstid på fire års forvaring i august 2005. Ifølge politiet lider han av en alvorlig personlighetsforstyrrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er ikke direkte farlig, men kan ha en skremmende atferd, særlig overfor unge kvinner. Han har ikke hatt aggressiv atferd i det siste, sier Zimmer.

Politiet har valgt å etterlyse mannen med navn og bilde.

– Det er ganske uvanlig at vi går ut med full etterlysning. Det er noe vi ikke liker å gjøre, sier Zimmer.

Ikke oppsøkt ofrene

Mannen var ikke pågrepet ved midnatt lørdag, halvannet døgn etter at han ble meldt savnet. Politiet har imidlertid en viss formening om hvilke steder han kan tenkes å oppsøke.

Foreløpig har ikke politiet oppsøkt jentene som var ofre for truslene han ble dømt for i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, vi har ikke henvendt oss til hans fornærmede fra den siste dommen, med bakgrunn i at vi ikke tror han vil henvende seg til dem, sier politiadvokat Zimmer.

28-åringen karakteriseres som sped og tynn og ikke voldelig av natur, selv om han tidligere er dømt for voldtekt av en ung kvinne. Vold er ikke hans natur, men han kan virke skremmende, sier Zimmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ila fengsel må svare

28-åringen har ennå ikke vært til løslatelsesvurdering, selv om han ble dømt til en minimumstid på ett år og åtte måneder. Zimmer ønsker ikke å kommentere sikkerheten rundt fangen, som i et uoppmerksomt øyeblikk altså klarte å smette unna sin ene ledsager midt i Oslo sentrum fredag ettermiddag. 28-åringen har tidligere hatt permisjoner, men bare for en dag.

– Det er noe Ila fengsel må svare på. Han er inne i et forvaringsopplegg hvor han skal tilbake til samfunnet. Dette var ikke hans første permisjon, og det har gått bra før, sier politiadvokat Per Zimmer. (©NTB)