Jentebasket i enorm utvikling

Jentebasket i enorm utvikling
Jentebasket i enorm utvikling

I flere år har norsk damebasket levd i skyggen av herrene. Nå har jentene i Norge tatt ansvar og resultatet er blant annet en utvidet norsk eliteserie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satser knallhardt

Nå skal det satses hardt på jentebasket i Norge. Forbundet og flere klubber går inn for å styrke både topp og bredde. Det skal sikre rekrutteringen til sporten.

Foto: Gimle Baskets hjemmeside

- Vi har i flere år sett at det har vært en sviktende og nedadgående interesse og rekruttering til basketballen for jenter i Norge. Det måtte vi gjøre noe med og vi ser nå svært lyst på fremtiden, sier Hanne Sogn i Norges Basketballforbund (NBF) til ABC Nyheter.

Utvidet eliteserie

I noen sesonger har den norske eliteserien for jenter bestått kun av en håndfull lag. Nå har antall lag økt med 75 prosent.

- Eliteserien for kvinner ville bestått av bare fire lag neste sesong og alle var enige om at det måtte det gjøres noe med. Etter en del møtevirksomhet, og godt samarbeid mellom både klubber og forbund, starter serien opp med syv lag. Det er en prosess gående for å få enda et lag med, men det er neste skritt i et lengre løp.

- Hvilke tiltak har dere gjort?

- Vi har blant annet slått sammen et lag fra Nord-Norge, Elite Nord. Det kan man gjerne kalle et nordnorsk landslag. Det siste som skjedde var at Asker og Bærums Verk slo seg sammen til ett lag. Sammenslåingen er et godt eksempel på at vi kjører et parallelt løp. Vi ønsker både å styrke eliteserien, men også å øke rekrutteringen til sporten

Aktivitetshelger

Alle som er knyttet opp til basketballen på jentesiden i Norge vil nå være med på å heve interessen. Blant annet skal forbundet arrangere turneringshelger hvor jentebasket står i sentrum.

- I tillegg til å arrangere kamper skal klubbene arrangere ulike events knyttet til kampene, som for eksempel dommerkurs. Samtidig som det er med på å øke interessen vil klubbene få mulighet til å tjene noen kroner. Vi tenker helhet og har troen på et meget bra produkt.

Nanna Sand vil bli en svært viktig brikke for det sammensatte laget til Asker og Bærums Verk kommende sesong. Hun er lagets viktigste spiller og har spilt flere landskamper for Norge.(Foto: Norges Basketballforbund)Nanna Sand vil bli en svært viktig brikke for det sammensatte laget til Asker og Bærums Verk kommende sesong. Hun er lagets viktigste spiller og har spilt flere landskamper for Norge.(Foto: Norges Basketballforbund)

Sogn sier de er kommet lang på vei, men at det er nå det virkelige arbeidet begynner.

- Det er viktig at vi nå og fremover klarer å kommunisere med klubbene. Noe av det vi har gjort er å tilgjengeliggjøre fire konsulenter som kan bistå klubbene med det de trenger hjelp til. Disse personene har alltid vært engasjert i sporten, men på frivillig basis. Nå mottar de lønn og skal jobbe 22 timer i uka med å bistå klubbene til det de føler er viktig.

Hvor kommer pengene fra?

- Vi har søkt Kirke- og kulturdepartementet (KKD) om midler samt at forbundet selv støtter opp.

Edruelig

Robert Steinvik i Asker Basket er strålende fornøyd med det som nå skjer i damebasketen.

- Dette tror jeg vil være med på å sikre basketballen for jenter i Norge, sier Steinvik til ABC Nyheter.

Torsdag gav NBF grønt lys for sammenslåingen av Asker og Bærums Verk, noe Steinvik er meget glad for.

- Vi var litt sent ut med påmeldingen til neste år, men vi har hele tiden hatt en løpende dialog med forbundet. Sammen med forbundet kom vi frem til en modell som var mulig å jobbe etter, og vi har bare fått positive signaler på at dette ville gå i orden. Nå får vi muligheten til å satse både i toppen og i bredden.

Steinvik forklarer hvorfor klubbene ikke fikk søkt i tide.

- Det var essensielt for oss å vite at dette ville være økonomisk forsvarlig å gjennomføre. Vi søkte derfor ikke før alle ting var på plass. Forslaget ble fremlagt for jentene og de godtok å stå delvis økonomisk ansvarlig for satsingen. Vi kunne for eksempel pålagt yngres avdeling å betale for gildet til et eliteserielag gjennom høyere kontingent, men sånn opererer ikke vi, sier Steinvik som forteller at en stall på 15 jenter nå er klare for å gi jernet neste sesong.

Roser forbundet

Basket-entusiast Steinvik mener mange i Norge bør få æren for det som nå skjer.

- Dette er et resultat av godt samarbeid mellom klubber og forbund. Det var for eksempel andre lag i Norge som kom på ideen om at vi kanskje skulle slå oss sammen. Det er klart at alle vil tjene på at flere lag er med i toppen, gjennom det vil både nivået og interessen øke. Men det er umulig å komme utenom Hanne Sogn i forbundet. Hun har gjort en formidabel innsats med dette og har vært ekstremt viktig i prosessen. Hun er hele basket-Norge en stor takk skyldig.

Les også: Norsk damebasket øker i toppen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus