CIA hadde hemmelige fengsler i Europa

CIA hadde hemmelige fengsler i Europa
CIA hadde hemmelige fengsler i Europa

CIA brukte hemmelige fengsler i Polen og Romania til å avhøre terrormistenkte, ifølge en rapport fra Europarådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Leder for Europrådets granskning, den sveitsiske senatoren DickMarty, la frem sin rapport om de hemmelige fengslene drevet av CIA i dag. REUTERS/Mal Langsdon (FRANCE)

CIA brukte hemmelige fengsler i Polen og Romania til å avhøre terrormistenkte, ifølge en rapport fra Europarådet. EU-kommisjonen ber landene granske påstandene. Europarådets gransking av saken har vært ledet av den sveitsiske senatoren Dick Marty, som la fram sin rapport fredag.

- Det er nå nok bevis til å slå fast at det eksisterte hemmelige fengsler, drevet av CIA, i Europa fra 2003 til 2005, i hovedsak i Polen og Romania, sier Marty. Han legger til at fengslene var godkjent på presidentnivå i de to landene.

Avviser anklagene

Ifølge spesialetterforskeren er det også bevis for at CIA-operasjonene fant sted i tråd med fullmakter NATO ga under et møte 4. oktober 2001. Noen av dem er fortsatt hemmeligstemplet. Polen og Romania har hardnakket nektet for at CIA har hatt hemmelige fengsler i de to landene. Marty sier programmet hadde til hensikt å eksportere kampen mot terrorisme for å unngå de juridiske restriksjonene amerikansk lov la på CIAs arbeid. USAs president George W. Bush innrømmet i september at USA hadde hemmelige fengsler i utlandet, men han ville ikke si hvilke land det dreide seg om.

EU krever gransking

EU-kommisjonen krever nå at landene som blir nevnt i Europarådets rapport, setter i gang egne uavhengige granskinger av saken så raskt som mulig, og at de sørger for at ofrene får kompensasjon. Talsmann for EU-kommisjonen, Frisco Roscam Abbing, sier Kommisjonen er «svært bekymret» over innholdet i Martys rapport. Abbin presiserer at utenomrettslige, hemmelige bortføringer av mistenkte til land der de kan bli torturert, strider mot EUs lover og skader kampen mot terrorisme.

Motarbeider

- Enkelte europeiske regjeringer har hindret jakten på sannheten og fortsetter å gjøre det ved å si at det dreier seg om statshemmeligheter. Denne kritikken retter seg særlig mot Italia og Tyskland, sier Marty.

CIA-kilder som siteres i rapporten, sier det var i Polen de mest sentrale terrormistenkte ble avhørt, blant dem Khalid Sheik Mohammad, som regnes som hjernen bak 11. septemberangrepene.

- De hemmelige fengslene i Europa ble drevet ene og alene av CIA. Etter hva vi kjenner til hadde de lokalt ansatte ingen kontakt av betydning med fangene, heter det i rapporten.

Edderkoppnett

Et edderkoppnett, kaller spesialetterforsker Marty avsløringene. I sin forrige rapport anklaget han flere europeiske land for å ha samarbeidet med CIA om ulovlig transport og fengsling av terrormistenkte. Han navnga sju medlemmer av Europarådet som han mente kunne holdes ansvarlig for i varierende grad å ha brutt grunnleggende rettigheter til navngitte personer. Norge, som har vært framme i debatten her hjemme fordi CIA-fly har landet på Sola og Gardermoen, ble ikke nevnt blant landene som skal ha bistått CIA.

Krever svar

Dick Martys nye rapport blir lagt fram dagen etter at seks menneskerettighetsorganisasjoner ba USA navngi og forklare hvor det er blitt av 39 mennesker som de tror er pågrepet av USA og som er «forsvunnet».Amnesty International og Human Rights Watch er blant gruppene som torsdag saksøker amerikanske myndigheter for å få informasjon om dem de kaller spøkelsesfanger i USAs krig mot terror.

Hva synes du om at USA har brukt hemmelige fengsler i Europa for å holde på og avhøre fanger i forbindelse med krigen mot terror? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy