- Bør ikke skåle med kameratene

Fagbevegelsens drikkekultur ødelegger livet til tillitsvalgte, mener kritiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drikkekulturen i fagbevegelsen får krass kritikk. Illustrasjonsfoto: ScanpixDrikkekulturen i fagbevegelsen får krass kritikk. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Det serveres vin og gjerne en konjakk til kaffen på arrangementer i fagbevegelsen. Nå begynner de kritiske innvendingene å komme, melder frifagbevegelse.no.

Leder i Gaustadklubben i Fagforbundet, Are Saastad, går langt i sin kritikk av drikkekulturen.

Han mener praksisen med å servere vin og konjakk på nær sagt alle arrangementer ødelegger livet til et ukjent antall tillitsvalgte.

Styreleder i Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN), LOs Rita Lekang, er ikke enig. Hun mener LO har en bevisst holdning til spørsmålet.

- Alkohol er ikke bare noe negativt, men også noe hyggelig som man kan servere i utvalgte sosiale sammenhenger, sier hun.

- En alkoholsmurt kultur

I et innlegg i LO-Aktuelt skriver Are Saastad: «I realiteten er det tatt aktive valg for å institusjonalisere en alkoholsmurt kultur».

Han trekker frem eksempel fra en middag han nylig var på, der det ble servert tre glass vin og en konjakk:

«Dette tilsvarer fire alkoholenheter, som for de fleste av oss gir en merkbar rus, og vanskelig kan kalles naturlig tilbehør til et godt måltid. Kurslederne reagerte også, men fra sentralt hold skal de ha formidlet at dette hørte med til forbundets «kurspakke», som ikke skulle fravikes,» skriver han videre.

Ifølge Saastad er det vanskelig å velge noe annet enn alkohol, uten at det stilles spørsmål ved det:

«Derfor velger mange som har et vanskelig forhold til alkohol enten å ta risken på å drikke, eller la være å delta i sammenhenger der alkoholen flyter,» skriver han.

Og på denne måten ødelegger altså fagbevegelsen livet til tillitsvalgte, mener Saastad.

- Akseptable rammer

Rita Lekang sier til LO-Aktuelt at man bør være forsiktig med alkohol i kurssammenheng. Men hun er ikke enig i at LO og forbundene serverer alkohol i enhver sammenheng:

- Det blir feil å servere alkohol hver kveld, men jeg forsvarer at det serveres til en avslutnings- eller festmiddag, sier Lekang som mener LO har lagt noen felles akseptable rammer for dette.

Heller ikke AKAN-direktør Halvor Kjølstad er bekymret over fagbevegelsens alkoholkultur, men understreker viktigheten av å ha en bevisst holdning til alkoholbruk.

- Det er mye et spørsmål om hva slags holdning ledelsen har, sier Kjølstad som mener det er et tankekors at problemstillingen reises i LO.

Men han avviser at alle arrangementene i fagbevegelsen må være alkoholfrie - fordi det vil bli å bevege seg på utsiden av samfunnet.

Synes du at bedrifter og organisasjoner burde bli mer restriktive på servering av alkohol? Går det ikke an å ha en festmiddag uten vin og konjakk? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy