Vindstille og kaos for Færder’n

Vindstille og kaos for Færder’n
Vindstille og kaos for Færder’n

Vinden er ikke på seilernes side for de rekordmange båtene som har stilt opp på Færderseilasen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Kong Harald deltar i Færderseilasen som startet i Oslo fredag. Det er den 60. Færderseilasen starter i Oslo havn med målgang i Horten via Færder. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Sommer, sol, gode vindforhold og rekordmange båter til start er synonymt med Færderseilasen. Men værgudene var ikke på seilernes side når det gjaldt vindforholdene. Da startskuddet gikk fredag for den 60. utgaven av seilasen, kunne arrangøren telle opp tidenes rekorddeltakelse. Men manglende vind og rekordmange båter førte i tidlige ettermiddagstimer til kaos i havnebassenget i Oslo.

Kaos

- Du kan trygt si det var kaos i startområdet ved Aker Brygge. Mangel på vind gjorde at båtene ikke kom seg ut før neste gruppe av båter passerte startlinjen, sier pressesjef Jonatan Fægri til NTB.Tidenes deltakerrekord på 1.147 båter i 47 klasser er en fjær i hatten for arrangøren. I Færder-seilasens 60 år lange historie har det ikke skjedd at så mange båter har stilt til start.I den aller første regattaen, som ble arrangert 14. juni 1947, var det bare seks båter som startet.

Kongen på «Fram XV»

Kong Harald med mannskap på båten «Fram XV» la ut fra Aker Brygge ved 12.40-tiden. De skal sammen med de største båtene som er med i racet, runde Færder fyr (Tristeingrunden) før de vender tilbake med målgang i Horten lørdag. De minste båtene snur ved Hollænderboen.Bare to båter stilte i Grand Prix-klassen. Skipper Knut Frostad har fått ansvaret på Morten Bergesens båt «Nariida». I trebåtklassene stilte hele 26 klassiske seilere med vinneren av den aller første regattaen i 1947, «Sitra» som en av hovedattraksjonene. Den vant for 60 år siden med eieren Roald Holmen til rors. De ti siste årene har den deltatt i Færder'n under navnet «Carmen IV».Under årets seilas feirer R-båten «Pandora» 100-årsjubileum. Båten ble levert fra verftet i Vollen i Asker i 1907 som en 10-meter krysser.

(©NTB)

Personvernpolicy