Hai-hopping på skjermen

Hai-hopping på skjermen
Hai-hopping på skjermen

Når gikk Friends til hundene? Og har Tony Soprano noensinne skuffet deg?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto/Copyright: TV2

For spesielt interesserte:

Skuespiller Henry Winkler spilte Fonzie i TV-serien Happy Days som altså startet uttrykket jump the shark. Winkler har i de siste årene vært å se blant annet som advokat i komiserien Arrested Development. Når fans og kritikere begynte å antyde at Arrested Development hadde mistet grepet skrev manusforfatterene inn en scene hvor nettopp Winkler helt tilfeldig hopper over en hai. Winkler er dermed den mannen i pop-kulturen som har jumped the shark to ganger, i to forskjellige show.

Se intervju med Winkler hvor han snakker om bragden sin her.

For spesielt spesielt interesserte:

Sjekk ut denne hysteriske snutten om når Beverly Hills 90210 jumped the shark.


Når mistet Rachel i Friends sex-appealet? Når ble Seinfeld bare pinlig? Når ble Melrose Place en farse? Og har Tony Soprano noensinne vært ukul? I dagens spalte tar vi et dypdykk ned i fenomenet hai-hopping.

TV-entusiaster og netthoder har lenge vært opptatt av den briljante tjenesten jumptheshark.com. Nettstedet kartlegger med nærmest vitenskapelig presisjon det øyeblikket hvor ulike TV-serier «jumped the shark» eller gikk til hundene for å si det på godt norsk.

Hai, hai

Hva har så en hai å gjøre med noe som helst? Ifølge legenden så var det romkameraten til jumptheshark.coms grunnlegger, Jon Heins, som kom opp med uttrykket allerede i 1985. Begrepet har sin opprinnelse i TV-serien Happy Days . I episoden som skulle vise seg å være seriens absolutte klimaks hopper hovedpersonen Fonzie over en hai på vannski. Etter dette gikk det bare nedover med Happy Days. På FAQ-sidene skriver entusiastene at «jumping the shark» kan brukes om alt fra band til filmer og mer hverdagslige hendelser. Dersom du treffer en gammel skolekamerat som har latt seg selv forfalle kan du for eksempel si «Så du ….! Hun har virkelig jumped the shark». Hvis du er slem da. Men det ville du vel ikke drømme om, kjære leser.

God som ny

Men tilbake til TV-seriene. Alle interesserte kan stemme på når ulike serier har nådd sitt klimaks eller legge inn egne forslag. Det finnes ulike kategorier for hvorfor et show har «jumped the shark». En av disse er Same Character, different actor . Hvilket barn av 80-tallet kan vel glemme den gangen Steven i Dynastiet plutselig kom tilbake etter en ulykke som en helt ny mann? Eller søsteren Fallon for den sags skyld, som gikk fra å være den ubegripelig vakre (synes jeg i alle fall den gangen) Pamela Sue Martin til den langt mer ordinære Emma Samms.

Og ekte fans av trash-showet Våre verste år erindrer gjerne den gangen Bundys nabokjerring Marcy plutselig fikk en ny ektemann. David Garrison ble sparket og inn kom Ted McGinley. Som leder oss inn i en ny kategori innen hai-hopping. TV-nerdene mener nemlig at så fort denne McGinley melder sin ankomst på et så går det raskt til helevete på rulleskøyter for hele programmet. Derfor har skuespilleren fått sin egen kategori på jumptheshark. «Chances are that if Ted is anywhere near your cast, consider the show on the downward spiral. That's not to take away from Ted's fine acting skills». Både The Practice og West Wing skal ha lidd under McGinley-forbannelsen.Stakkars mann.

Will They Or Wont They

En annen viktig årsak til at en TV-serie går rett vest, er dersom to av hovedpersonene bestemmer seg for å «gjøre det». Mye av spenningen i en serie ligger jo gjerne i hele spørsmålet om to forelskede får hverandre og når det endelig skjer går ofte luften ut av ballongen...for å si det slik. Og etter manges mening var det nettopp her det gikk galt av sted for Friends. For serien ble liksom ikke det samme etter at Ross og Rachel endelig havnet til sengs. Det ble for alvor kjedelig når Monica og Chandler bestemte seg for å slå sine pjalter sammen. Sexen og singellivet forsvant og vi satt igjen med en gjeng nokså satte mennesker på vei til surburbia.

Såpeoperaen Dawsons Creek hadde på sin side et så hysterisk fokus på hovedpersonenes jomfrudom som man ikke har sett maken til siden Britneys glansdager. Og serien ble vel heller aldri det samme etter at Dawson, Joey og gjengen begynte å ligge med hverandre.

The movie

Det ser også ut til at en TV-serie kan ha nådd sitt klimaks idet det begynner å hviskes om en filmversjon. Både X-Files , South Park og Beavis og Butthead får pes på jumptheshark.com for å ha tatt turen til det store lerret. Dette lover dårlig for den mye omtalte og svært hemmeligholdte filmen om Spriengfield-familien The Simpsons som har premiere i sommer. Nylig kom også melding om at det planlegges en filmversjon av Sex og singelliv, men ettersom showet allerede er tatt av lufta så er det jo ikke noe fare for at det mister sin status på grunn av dette.

Men det ikke bare sorgen på jumptheshark.com. For TV-junkies over hele verden er skjønt enige om at enkelte serier er så bra at de har holdt seg på topp hele tiden. De har rett og slett «never jumped» . Blant de mest populære seriene på denne listen finner vi klassikere som Lost , House , Seinfeld og Sopranos .

Og dermed avslutter jeg dagens spalte før den selv tar et hopp over haien.

Har Hotell Cæsar nådd sitt klimaks? Var Nytt på nytt morsommere før? Dersom du har eksempler på norske serier som har jumped the shark klikker du på SKRIV KOMMENTAR og deler din visdom.

Personvernpolicy