Putin med utstrakt hånd til USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin foreslår at Russland og USA sammen oppretter et rakettforsvar i Aserbajdsjan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin foreslår at Russland og USA sammen oppretter et rakettforsvar i Aserbajdsjan. (Foto: Scanpix)President Vladimir Putin foreslår at Russland og USA sammen oppretter et rakettforsvar i Aserbajdsjan. (Foto: Scanpix)

Den russiske presidenten overrasket åpenbart sin amerikanske motpart George W. Bush da de møttes på tomannshånd torsdag for å drøfte USAs omstridte rakettforsvarsplaner. USA vil utplassere et rakettforsvar i Tsjekkia og Polen, noe Russland er svært negative til.

Men Russland vil oppgi sin motstand til rakettforsvaret dersom det i stedet utplasseres i Aserbajdsjan, og blir et felles russisk-amerikansk prosjekt. Da vil ikke Russland behøve å stille inn sine raketter mot mål i Europa. Det sa Putin til Bush under G8-toppmøtet i Heiligendamm i Tyskland.

– Interessant forslag

Bush sa etter møtet at Putin hadde lagt fram noen interessante forslag, og at de vil fortsette samtalene om disse når de to møtes i USA i begynnelsen av juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley kalte også forslaget interessant og sa at amerikanske eksperter nå vil vurdere det.

– Vi ba russerne samarbeide med oss om rakettforsvaret, og det vi fikk var en vilje til å gjøre det, sa Hadley.

Putin framholdt ifølge russiske nyhetsbyråer at et rakettforsvar utplassert i Aserbajdsjan vil dekke hele Europa, og ikke bare deler av Europa, slik et system med baser i Tsjekkia og Polen vil gjøre.

I kontakt

Putin sa videre at han har vært i kontakt med Aserbajdsjans president, som skal ha godtatt at Russland og USA i fellesskap kan drive en rakettforsvarsbase der som i dag leies av Russland.

– Vi har sett nøye på USAs forslag. Vi har våre egne ideer, og jeg la dem fram for president Bush i detalj, sa Putin.

USA har hele tiden hevdet at det planlagte rakettforsvaret ikke er rettet mot Russland, men mot eventuelle angrep fra land som Iran og Nord-Korea.

Den tidligere sovjetrepublikken Aserbajdsjan ligger ved Kaspihavet og grenser til Iran, Tyrkia, Armenia, Georgia og Russland. (©NTB)