Klimakompromiss på G8-møtet

Klimakompromiss på G8-møtet
Klimakompromiss på G8-møtet

G8-landene vil vurdere å halvere klimautslippene innen 2050. De vil også arbeide for enighet om en ny, global klimaavtale i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimakompromiss

Klimakompromiss på G8-møtet er en realitet, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Foto: Scanpix

Heiligendamm (NTB-Kjetil Elsebutangen): G8-lederne kom fram til et kompromiss på klimaområdet under toppmøtet i den tyske badebyen Heiligendamm torsdag. Toppmøtets vertinne, den tyske forbundskansleren Angela Merkel, betegnet avtalen som en stor suksess.

– Mange land har beveget seg i denne saken, sa hun.

Hun la vekt på at enigheten blant G8-landene er et viktig innspill foran FNs klimakonferanse på den indonesiske øya Bali i desember, der man skal innlede forhandlingene om en ny klimaavtale for perioden etter Kyoto-avtalen.

Til vurdering

Merkel greide ikke å overtale USA til å fastsette et forpliktende mål om å kutte klimautslippene med 50 prosent innen 2050. Men i G8-erklæringen fikk hun med en referanse til dette målet, og det fremhevet hun selv som en seier.

G8-lederne sier at de skal ta målet om å redusere CO2-utslippene med 50 prosent innen 2050 opp til alvorlig vurdering.

FN-regi

Avtalen på toppmøtet i Heiligendamm fastslår også at FN er det egnede forumet for klimaforhandlinger. Da USAs president George W. Bush la fram sin egen klimaplan nylig, foreslo han å samle verdens 15 største forurensere for å bli enig om langsiktige, frivillige mål for klimakutt.

Dette ble tolket som et forsøk fra Bush på å undergrave FN-forhandlingene. Men i Heiligendamm har Bush gjort det klart at USA ikke vil kjøre et eget løp på siden av FN, men i stedet ta aktivt del i FN-forhandlingene. (©NTB)

Personvernpolicy