Sikkerhet til en halv milliard

Sikkerhet til en halv milliard
Sikkerhet til en halv milliard

Sikkerhetsoppbudet under G8-møtet koster tysk politi 726 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråk
En politimann slår til en demonstrant ved en veisperring i nærheten av Nienhagen i Tyskland. Foto: EPA/Jan Woitas

En av politiets anti-konflikt-lag blåser såpebobler med demontranter utkledd som klovner på tirsdag. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach.En av politiets anti-konflikt-lag blåser såpebobler med demontranter utkledd som klovner på tirsdag. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach.

Tyske myndigheter har ikke tatt noen sjanser under denne ukens G8-toppmøte. Til sammen bruker tyskerne 726 millioner norske kroner på sikkerhet.

Klikk på bildene for større versjon.

16.000 politifolk

For den prislappen får man 16.000 politifolk som skal passe på deltakerne under møtet. Det vil si åtte politifolk per hver av de 2.000 deltakerne på møtet. Det er det mest omfattende opplegget tysk politi har gjennomført siden andre verdenskrig, skriver danske Politiken.dk.

En demonstrant blir pågrepet under sammenstøt mellom politi og anti-G8-demonstranter i Rostock 2. juni. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch.En demonstrant blir pågrepet under sammenstøt mellom politi og anti-G8-demonstranter i Rostock 2. juni. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch.

I tillegg har man innkalt 1.100 soldater som står for mye av forberedelsen i tilfelle det skulle komme et regelrett terrorangrep mot toppmøtet.

Gjerde til 97 millioner

Prislappen inkluderer også et 12 kilometer langt piggtrådgjerde, som alene koster 97,5 millioner kroner.

Utenfor kysten av Rostock har man også opprettet en 32-kilomters stor sperresone, der ingen båter får lov til å ta seg inn.

Tysk opprørspoliti løper foran en brennende barrikade i Rostock. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch.Tysk opprørspoliti løper foran en brennende barrikade i Rostock. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch.

Det er tallrike marinefartøyer som patruljerer kysten, og man har også lagt ut flere kilometer med nett som skal hindre svømmere å ta seg inn til hotellet der topplederne befinner seg.

Strengere grensekontroll

Luftrommet blir også hyppig patruljert og kontrollert av helikoptre.

Et av de viktigste verktøyene politiet har er også et generelt forsamlingsforbud i området rundt

Utkledd som klovner opptrer demonstrantene foran politiet i Rostock 2. juni. Titusenvis av demonstranter har samlet seg for årets toppmøte mellom lederne for G8-landene. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch.Utkledd som klovner opptrer demonstrantene foran politiet i Rostock 2. juni. Titusenvis av demonstranter har samlet seg for årets toppmøte mellom lederne for G8-landene. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch.

Heiligendamm. Man har også innført en mer skjerpet grensekontroll for å hindre demonstranter å komme seg til toppmøtet.

Likevel har ikke dette hindret mellom 20-30.000 demonstranter å komme seg til Rostock, og det har vært flere store sammenstøt mellom politi og demonstranter. Verst gikk det for seg i Rostock 2. juni.

Har prøvd å sperre innfarten

Sikkerhetsapparatet har også ført til

To demonstranter sitter på kne i skogen som blir brukt til å «kjøle» ned demonstrantene utenfor G8-møtet i Heiligendamm torsdag. Foto: Reuters/WolfgangRattay.To demonstranter sitter på kne i skogen som blir brukt til å «kjøle» ned demonstrantene utenfor G8-møtet i Heiligendamm torsdag. Foto: Reuters/WolfgangRattay.

at demonstrantene flere plasser prøver å sperre veiene inn til Heiligendamm, uten at det har fått noen konsekvenser for gjennomføringen av toppmøtet.

Det eneste som har skjedd, er at de fleste statslederne har ankommet i helikopter, og ikke med bil. Pressefolkene som skal inn til møtet har blitt ført dit sjøveien.

Fakta om G8

G8 er et internasjonalt forum dannet for regjeringene i Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Russland, Storbritannia og USA. Sammen representerer disse landene 65 prosent av verdens økonomi.

Tysk opprørspoliti hviler i Bad Doberan i nærheten av G8-toppmøtet. Foto: Reuters/Wolfgang Rattay.Tysk opprørspoliti hviler i Bad Doberan i nærheten av G8-toppmøtet. Foto: Reuters/Wolfgang Rattay.

Gruppen arrangerer jevnlige konferanser året rundt og driver politisk research. Hvert år arrangerer man toppmøter hos et av medlemslandene.

Europakommisjonen er også representert på møtene.
Konseptet med et forum der verdens sterkeste industrinasjoner i demokratiske land oppsto i kjølvannet av oljekrisen i 1973, og den økonomiske krisen som oppsto etter det. I 1974 lanserte USA «The Library Group», som var et uformelt forum bestående av representanter på høyeste hold innenfor finans og økonomi fra USA, Storbritannia, Vest-Tysklans og Japan.

Valery Giscard d'Estaing inviterte så statsoverhodene for Vest-Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA til et toppmøte i Rambouillet. De seks lederne ble så enige om å gjennomføre årvisse møter, med en roterende ledelse. Dette ble så kalt G6.

Året etter ble Canada med i gruppen, etter ønske fra president Gerald Ford, og man endret navn til G7. EU er representert ved presidenten for Europakommisjonen, og har deltatt på alle møter siden 1977.

Russland ble med i det gode selskap i 1997.

Kilde til faktaavsnittet: Wikipedia.


Personvernpolicy