Tyrkia benekter angrep i Irak

Ryktene om tyrkiske militære operasjoner nord i Irak er uriktige, hevder Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter - Ankara: Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul hevder at ryktene om militære operasjoner på irakisk territorium er uriktige.

- Det er ingen pågående operasjoner i andre land for øyeblikket. Dette er ikke korrekt. Hvis det skjer, vil vi fortelle dere om det, fortalte Gul tyrkiske reportere, ifølge Turkish Press.

Militære operasjoner på irakisk side av Tyrkias sørøstlige grense fremstår for mange som et skremmende scenario. Den kurdiske regionen nord i Irak er den eneste sikre og stabile regionen i Irak.

Aksjoner mot terroristorganisasjonen PKK, som opererer fritt i fjellområdene nord i Irak og nær grensen mot Tyrkia, vil kunne true stabiliteten og sikkerhetssituasjonen i regionen.

Misnøye i Tyrkia

Regjeringen i den kurdiske regionen er blant USAs viktigste allierte i Irak, og amerikansk deltakelse i militære operasjoner, eller mangel på dette, vil kunne føre til sterke reaksjoner fra henholdsvis Tyrkia eller fra den kurdiske regjeringen i den semi-autonome regionen nord i Irak..

Tyrkia har lenge uttrykt misnøye med at PKK for lov til å operere fritt i et land som er okkupert av allierte, og vil ikke utelukke militære operasjoner. Siden april har en massiv oppbygning av militær beredskap blitt observert på grensen mot Irak..

- Ingen må glemme at vi kjemper en krig mot terror. Vi vil ikke nøle med å gå til de skritt som kreves for å utslette terrortrusselen. Vi gjør forberedelser i den sammenheng, uttalte Gul.

USA støtter Tyrkias versjon

Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari bekreftet overfor nyhetsbyrået AFP at ryktene om tyrkiske militære operasjoner på Irakisk side av grensen er uriktige.

- Det har ikke funnet sted noen tyrkisk militær operasjon på Irakisk territorium, uttalte han. Vi har sjekket med kurdiske regionale myndigheter og med grensevakter langs hele grensen, og de har benektet at en slik operasjon har funnet sted, fortalte han.

Det hvite hus bekreftet onsdag dette under en pressekonferanse.

- Jeg er her for å bekrefte at den tyrkiske regjering og amerikanske myndigheter i Irak forteller oss at det ikke foregår militære operasjoner på Irakisk side av grensen. Det har ikke vært noen slik aktivitet, uttalte pressetalsmann Gordon Johndroe, ifølge nyhetsbyrået Turkish Press.

- USA er bekymret over PKK og deres bruk av Nord-Irak som base, og vil fortsette å arbeide med både Tyrkias og Iraks regjering for å håndtere trusselen, fortalte han.
(foto: Scanpix)

Personvernpolicy