Nynazister i Sveriges forsvar

Nynazister i Sveriges forsvar
Nynazister i Sveriges forsvar

Personer med nynazistiske sympatier tjenestegjør i det svenske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JAS Gripen
De svenske vaktsoldatene er blant annet satt til å holde vakt over svenske jagerfly av typen JAS Gripen. Foto: Forsvarets mediesenter.

Det melder Expressen.se.

Ifølge avisen er det blant annet snakk om to vernepliktige med F 17 som har fått den høyeste sikkerhetsklareringen som gis, etter at de har blitt kontrollert av den svenske sikkerhetstjenesten, Säpo. Til tross for det har begge blitt koplet til den nazistiske organisasjonen Nationalsocialistisk front (NSF). F 17 er luftforsvarets avdeling i Blekinge i Sverige, og er hjemmebasen for to divisjoner med jagerfly av typen JAS 39 Gripen.

20-åringene, som snart skal dimiteres, er vaktsoldater. Det er årsaken til at de har fått den høye sikkerhetsklareringen. Det er det svenske vernepliktsbladet Värnpliktsnytt som sammen med Stiftelsen Expo som står bak avsløringen.

I alt har man avslørt at 17 personer som i dag tjenestegjør i forsvaret har høyreekstreme tilknytninger, mens ytterligere 19 som har fått klarsignal venter på å få tjenestegjøre.

Ettersom ingen av soldatene det er snakk om har blitt dømt for sine nazisympatier, så finnes de ikke i de registre sikkerhetstjenesten går gjennom når man vurderer hvilken sikkerhetsklarering de skal få.

- Vi har ikke fått noen indikasjoner på at noen har gjort noe galt. Det er ikke heldig at vi har høyreekstreme i forsvaret. Men vi har ingen meningsregistrering, og derfor kan vi ikke vite sånne ting, sier informasjonssjeg og major Kent Löving til Blekinge Läns Tidning.

Personvernpolicy