En god kveld for norsk fotball

En god kveld for norsk fotball
En god kveld for norsk fotball

Da bølgen kom seg gjennom den vanskelige tredjerunden, symboliserte den et stemningsskifte rundt fotballandslaget. Nå blir det fullt trøkk frem til november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8-0 PÅ TO KAMPER

Norge utklasset Malta og Ungarn på Ullevaal, og stemningen rundt landslaget har snudd, skriver ABC Nyheters kommentator.

DAG VIDAR HANSTAD:

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com

Foto: Scanpix

Davy Wathne avrundet maratonsendingen på TV 2 temmelig presist med å fastslå at det hadde vært en god kveld for norsk fotball. 4-0 i en fotballandskamp er sterkt selv om motstanderen er en temmelig fallert storhet. Tre poeng innebærer at Norge går inn i den avsluttende delen av kvalifiseringen med realistisk håp om å nå EM-sluttspillet.

Det begynner 8. september med puljejumbo Moldova borte, som bør gi tre nye poeng selv om den nære historien (30.mars 2005) har vist at laget ikke skal undervurderes. Så følger skjebnekampene på rekke og rad; Hellas , Bosnia og Tyrkia. Det hele er trolig ikke avgjort før 21. november når Norges møter Malta.

La vekk jåleriet

At alle folk på og utenfor Ullevaal var så blide onsdag kveld, kom av noe mer enn seieren og de lyse utsiktene for høsten. De hadde sett et mannskap som virkelig har svart på tiltale. De siste ukene har trener Åge Hareide og hans menn vært utsatt for mye kritikk. Den har omfattet alt fra Idol-kultur blant spillerne til utydelig og ineffektiv spillestil.

I går var jåleriet lagt bort. Ballvinning på egen banehalvdel innebar mange spillere i stort tempo mot ungarernes mål. Det ga mange alternativer, med pasninger mot John Carew som det mest brukte. I kjent stil viftet han bort forsvarere, som verken hadde fart eller styrke til å henge med. Det var europeisk toppklasse over ham i går. Score gjorde han også! Effektiviteten foran mål har vært Carews store minus.

Angrepsmessig har ukens to kamper gitt Norge mer løpskraft og større presisjon på høyresiden med Bjørn Helge Riise. I går var han ikke like markant som mot Malta, men lillebror Riise vil være en god mann når høstalvoret starter. Da har også Morten Gamst Pedersen fått tilbake overskuddet. Etter en ny svak landskamp vil han ha godt av ferie.

Forsvar og dødball

Malta og Ungarn representerer ikke det Norge vil møte til høsten. Defensivt vil laget få betydelig større utfordringer, men 2x90 minutter den siste uken har gitt klare signaler om at Åge Hareide nå har skapt et godt defensivt fundament. Ikke minst skyldes det at Brede Hangelands autoritet vokser fra kamp til kamp.

Til møtene med Hellas, Bosnia og Tyrkia vil trolig målsjansene bli færre - og dermed dødballsituasjonene viktigere. Noen aha-opplevelse kan det neppe kalles, men mot Ungarn fikk vi se at det lønner seg å øve. Norge har slitt med å få uttelling på cornere og frispark, og fremsto langt giftigere i går. Det var noen treninger som skulle til. Her spilte det også inn at John Arne Riise fikk servitørrollen.

Viktig for Fotballforbundet

Det var 20.000 tilskuere på Ungarn-kampen. Såpass bør det være når Norge spiller - fortrinnsvis uten at Fotballforbundet trenger å gi bort tusenvis av billetter. Landslaget er flaggskipet til NFF, og der i gården senker man temmelig sikkert skuldrene i dag. Nå slipper man ørkenvandring frem til VM-kvalifiseringen om 15 måneder. For stemningen er snudd, og Åge Hareide er i posisjon til å ta Norge til sitt første sluttspill.

Les flere analyser på www.sportsanalyse.com

Les flere av Hanstads kommentarer her.

Personvernpolicy