Blir gjeldsslaver etter fengsel-poker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ulovlig pokerspilling i soningstiden, ender mange fanger i norske fengsler opp som gjeldsslaver når de slipper ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det spilles poker med flere hundre tusen kroner i potten i norske fengsler. Med en formidabel rente, blir mange kriminelle løslatt som gjeldsslaver, skriver Dagbladet.

- Det er et problem at innsatte pådrar seg gjeld under soning. Vår oppgave er å rehabilitere, og da er gjeld til andre kriminelle et dårlig utgangspunkt, sier leder Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund til avisen.

Det er umulig å tallfeste hvor omfattende problemet er, sier leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud.

- Det føres regnskap på mer eller mindre kreative måter. Vi har funnet dokumenter som ser ut som regnskap, men det er vanskelig for oss å tyde hvordan regnskapet føres fordi de er kodet, sier han.

Den kjente torpedoen og raneren Sven Eirik Utsi bekrefter overfor Dagbladet at han er en habil pokerspiller. Han skal ha vunnet flere hundre tusen kroner i pokerspill på varetektsavdelingen på Ullersmo. På spørsmål om hvordan han krevde inn pengene, svarer han:

- Et godt spørsmål. Jeg tror ikke jeg vil snakke om det.

Svenkerud understreker at kortspill er en fritidssyssel og at det blir håpløst hvis kriminalomsorgen skal kontrollere om innsatte spiller poker eller vri åtter.
Bjørkli på sin side understreker at det er forbudt etter norsk lov å spille om penger, og naturligvis i strid med fengselsreglementene. (©NTB)

(Illustrasjonsfoto: Flickr.com)